„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.9 °C
apmācies

Cik maksā jumta remonts?

Jeļena Čursina

Avīzes „Latgales Laiks” redakcijā vērsās Mihoelsa ielas 2.a mājas iedzīvotājs. Šī nama jumta  ir nepieciešams remonts un dzīvokļu īpašnieki nesen rīkoja sapulci, kurā apsprieda šo jautājumu.

Iedzīvotāju satrauc jumta remonta cena, kuru paziņoja mājas vecākais, - tie ir 48 000 eiro. ņemot vērā to, ka mājā ir tikai 16 dzīvokļi, katram īpašniekam jāmaksā diezgan liela summa. Turklāt viņš vēlējās sapulcē iepazīties ar dokumentiem, kuri apliecina, ka remontdarbi izmaksās tieši 48 000 eiro. Turklāt šis iedzīvotājs ir uzzinājis, cik jumta remonts izmaksājis kaimiņu mājās, - atkarībā no mājas un veiktajiem darbiem, summa svārstās no 10 līdz 20 tūkstošiem eiro. Viņaprāt, Mihoelsa ielā 2a nav pat jāmaina spāres, tāpēc remontdarbu summa ir pārmērīgi paaugstināta (par 300%).

Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmuma (DzKSU) Dzīvojamo māju (īpašumu) apsaimniekošanas daļas vadītājs Iļja Mihailovs informēja, ka ir notikusi tikai pirmā mājas iedzīvotāju sapulce, lai apspriestu jumta remonta projekta izstrādi. „Par kaut kādām summām, pat aptuvenām, nevar būt ne runas” saka I. Mihailovs, „vēl nav pat izsludināts projekta izstrādes konkurss.” Aptuvenas remontdarbu izmaksas kļūs zināmas pēc tam, kad darbuzņēmēji piedāvās savus variantus. Taču vispirms ir jāizstrādā remonta projekts un jāizsludina konkurss. Arī pēc tam summa vai mainīties, jo nama iedzīvotāji var pretendēt uz valsts un pilsētas līdzfinansējuma programmām. Piemēram, pašvaldības programmas ietvaros jumta remontdarbi tiek apmaksāti 25% apmērā no to faktiskajiem izdevumiem. Savukārt, ja vienlaikus ar jumta remontu tiek siltināti bēniņi, apmaksā 30% tēriņu.

Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmuma vadītājs Aleksandrs Samarins atzīmēja, ka ikviens iedzīvotājs, ja viņš neuzticas mājas vecākā teiktajam vai par kaut ko šaubās, var atnāk uz DzKSU (Liepājas ielā 21) un iepazīties ar katra gatavā projekta tehnisko specifikāciju, kurā norādīts, kā veidojas konkrēta summa. Turklāt visi iepirkumu pieteikumi ir pieejami DzKSU mājas lapā, tāpēc ir iespēja uzzināt, kurā mājā tiek plānoti darbi, ko tieši paredzēts remontēt utt.

Iļja Mihailovs paziņoja „Latgales Laikam”, ka, saskaņā ar mājas Mihoelsa ielā 2a dzīvokļu īpašnieku sapulces protokolu, iedzīvotāji ir piekrituši jumta remonta projekta izstrādei.