„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Atkritumu izvešanas tarifs Daugavpilī – viens no zemākajiem Latvijā

Artjoms Stalidzāns

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (regulators) apstiprinājusi SIA „AADSO” jauno tarifu 2019. un 2020. gadam. No jaunā gada tarifs būs 8,45 eiro par kubikmetru (bez PVN), dabas resursu nodoklim pieaugot līdz 43 eiro par tonnu. Pašlaik par kubikmetru atkritumu daugavpilieši maksā 7,58 eiro (bez PVN).

Šis tarifs attiecināms uz klientiem, kas izmet nešķirotus atkritumus, kurus vēlāk nogādā poligonā „Cinīši”.

2020. gadā dabas resursu nodoklis pieaugs līdz 50 eiro par tonnu, kā rezultātā tarifa palielināsies līdz 8,85 eiro par kubikmetru. SIA „AADSO” valdes loceklis Aivars Pudāns jau vairākkārt informēja, ka šis nodoklis ir galvenais cenu pieauguma iemesls, tāpēc reģionā jāievieš atkritumu šķirošana. Turklāt jāņem vērā, ka 2020. gads ir pēdējais, kad, saskaņā ar pašreizējo likumu, gaidāms nodokļa likmes pieaugums. Vai dabas resursu nodokļa kāpums pēc tam apstāsies, pagaidām nav zināms.

Saskaņā ar vienošanos ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, Daugavpilī „atkritumu tarifs” joprojām ir viens no zemākajiem valstī (viszemākais ir Ventspilī). No 2018. gada 1. oktobra SIA „AADSO” izved atkritumus arī Ilūkstes novadā, bet no jaunā gada plāno paplašināt savu darbību un sniegt savus pakalpojumus arī citās Dienvidlatgales pašvaldībās.