„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Ilūkstē piedzima meiteņu futbols

Ilūkstes novada sporta skolas meiteņu komanda un treneri Aleksandrs Vorotinskis un Deivis Pilacs // Latvijas Futbola federācijas publicitātes foto

Šogad Ilūkstes novada sporta skola atvērusi jaunu lappusi novada futbola vēstures grāmatā, jo izveidota pirmā meiteņu komanda. Treneris Aleksandrs Vorotinskis sarunā „Latgales Laikam” neslēpj prieku, ka ir piepildījies arī daudzu meiteņu sapnis spēlēt futbolu. „Sieviešu futbols pasaulē ieguvis tādu pašu popularitāti kā vīriešu. Sieviešu pasaules čempionāti ir ļoti apmeklēti un skatīti TV ekrānos. Latgalē sievietes spēlē futbolu Daugavpilī, Rēzeknē, Preiļos u.c. Arī Ilūkstē katru gadu puišu grupā mācās 1--2 meitenes. Mums notiek treniņi Bebrenē, un arī tur labprāt trenējas meitenes. Turklāt Ilūkstes novada sporta skolas audzēkne Sandra Voitāne (19), kura šobrīd trenējas Rīgas Futbola skolā, ir viena no vadošajām spēlētājām Latvijas sieviešu futbola izlasē. Viņa šosezon ir trešā rezultatīvākā valstsvienības futboliste. Sandra ir ļoti talantīga sportiste un jauks cilvēks. Viņa bieži brauc ciemos,” stāsta treneris.   

Konsultējoties ar BFC „Daugavpils” un Latvijas sieviešu izlases treneri, Ilūkstes sporta skolas absolventu Denisu Sarafaņuku, Aleksandrs Vorotinskis uzaicināja palīgos treneri Deivi Pilaci un izveidoja meiteņu komandu. Šovasar komanda, kurā spēlē Ilūkstes un Bebrenes, arī dažas Daugavpils meitenes, izmēģināja spēkus U10 grupā Latvijas futbola festivālā, kur visas komandas saņēma medaļas.  Meitenes aizvadīja 11 spēles.

Vaicāts, vai, iestājoties sporta skolas profesionālās izglītības programmā „Futbols”, meitenes trenējas citādāk nekā puikas, Aleksandrs uzsver, ka meitenes ir vienā grupā ar zēniem, līdz ar to viņām ir tāda pati fiziskā slodze. Tomēr meitenes ir daudz disciplinētākas un kārtīgākas, turklāt labāk pārredz spēles laukumu. Treneri sarunājoties gan cenšas retāk pacelt balsi, jo tomēr meitenes ir daudz emocionālākas, jūtīgākas. 

Jaunajā sezonā, kas sāksies ziemā, Ilūkstes novada sporta skolas komanda jau spēlēs Latvijas jaunatnes čempionāta U12 grupā. Treneri izlasē iekļāvuši Lauru Areščenko, Anhelu Gaidamoviču, Jekaterinu Haritonovu, Ligiju Čamāni, Magdalēnu Čamāni, Kintiju Kindzuli, Santu Lizaku, Gabriellu Permanicku, Viktoriju Sinkjaviču, Arīnu Tarasovu,  Keitu Teljaževiču, Danielu Skrebu, Anitu Strupuli, Dagniju Valaini un Keitu Žagatu.

Aleksandrs Vorotinskis saka, ka treneri un komanda pirmajā sezonā pilnveidos  spēles meistarību, nevis tieksies pāri spēkam uz vislabāko rezultātu, lai meitenes sajustu, ka futbols patiešām ir aizraujoša spēle. 

Futbols Ilūkstes novadā šodien:

  • sporta skolā darbojas 11 futbolistu grupas;
  • bērni trenējas katru dienu, izņemot svētdienu;
  • treniņi notiek Ilūkstē un Bebrenē;
  • vairākas sporta skolas komandas spēlē Latvijas Jaunatnes futbola līgā -- komanda U14 uzvarēja Attīstības grupas čempionātā, bet komanda U11 izcīnīja ceļazīmi nākamgad spēlēt spēcīgajā Latvijas kausa Latgales reģiona „A” grupā;pieaugušo komanda „Sēlija SS/Ilūkste NSS” spēlē Latvijas čempionāta 2. līgā Latgales reģionā, šogad izcīnīta 7. vieta.