„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+9.8 °C
apmācies

Kārtības policijas izaicinājumi pierobežā

Ivars Poikāns // Foto: Dinija Jemeļjanova

Novērošanas kameras, jauni transportlīdzekļi un ciešāka sadarbība gan ar dažādām valsts institūcijām, gan iedzīvotājiem -- tās ir dažas no jaunajām vēsmām, kas mainījušas drošības uzraugu darbu. Valsts policijas simtgades svētku gaidās Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Daugavpils iecirkņa Kārtības policijas Sēlijas nodaļas priekšnieks Ivars Poikāns pastāstīja, ar kādiem izaicinājumiem jāsaskaras policijai pierobežas un lauku teritorijās.

Sēlijas nodaļas policistu pārraudzības teritorijā ietilpst Daugavpils pilsētas Grīvas mikrorajons, deviņi Daugavpils novada pagasti Daugavas kreisajā krastā un Ilūkstes novads. Darbs tiek koordinēts no nodaļas Grīvā, bet iecirknis Ilūkstē kopš pēdējās reorganizācijas darbojas vien kā atbalsta punkts. „Inspektori, kas apkalpo šo teritoriju gan strādā no turienes. Tas tomēr ir izdevīgāk,” I. Poikāns norāda, ka, ja no Grīvas uz Subati izsaukumā tiek sūtīta dežūrmaiņa, jāmēro vairāk nekā 50 kilometri. Darbinieku skaitu gan Valsts policija rēķina uz iedzīvotāju skaitu, un tas ir rādītājs, kurā pierobežas un lauku teritorijas nevar mēroties ar pilsētu.

Lauku iedzīvotāju mācības

Lai gan noziegumu intensitāte laukos ir mazāka nekā pilsētā, pierobežas specifika rada savus izaicinājumus. Lielāko rezonansi pēdējos gados šajā sakarā radījušas lauksaimniecības tehnikas zādzības. „Mūsu teritorijā lielu zādzību nav bijis, nozagts tikai viens traktors, ” I. Poikāns vērtē, ka Sēlijā noziedzīgie grupējumi no Lietuvas uzdarbojušies retāk nekā Zemgalē. Tur problēma ir aktuāla joprojām, tāpēc lauksaimnieki tiek aicināti neatstāt tehniku neapsargātu. Kārtības policija, savukārt, reaģējot uz šīm zādzībām, regulāri organizē nakts patrulēšanu, kuru laikā tiek pārbaudītas aizdomīgas automašīnas uz nomaļiem lauku ceļiem. Vienlaikus stiprināta sadarbība ar Lietuvas kolēģiem. „Arī viņiem nākas saskarties ar noziegumiem, ko pastrādājuši kaimiņi aiz robežas – Latvijas pilsoņi,” atzīst policists.

Kārtības policijas Sēlijas nodaļas priekšnieka dēls sekojis tēva pēdās - Nauris Poikāns strādā Valsts policijas speciālo uzdevumu bataljonā

Vēl sadarbībā ar Lietuvu tuvākajā laikā uz lielākajiem ceļu krustojumiem plānots uzstādīt novērošanas kameras. Pilsētās tās jau darbojas un par to lietderību policijai šaubu nav. „Zinu gadījumu pilsētā, kad, pateicoties novērošanas kamerām, vainīgās personas tika aizturētas pusstundas laikā,” stāsta I. Poikāns, „Ilūkstē kameru ieraksti palīdzējuši atklāt dievnama apzagšanas gadījumu.” Savukārt kameru uzstādīšanu ciemu centros nereti kavē sarežģīta piekļuve elektrībai. Tas ir brīdis, kas izšķiroša ir laba policijas sadarbība ar pašvaldību.

Kārtības policijas un pašvaldību pārziņā ietilpst arī strīdu risināšana starp kaimiņiem par īpašuma robežām. Šādas situācijas gan sākas ar iesniegumu policijā, bet pēc apstākļu noskaidrošanas bieži pēc piekritības tālāk tiek nodotas administratīvajai komisijai attiecīgajā pašvaldībā. „Jā, nākas saskarties ar gadījumiem, kad kaimiņi „karo” gadiem ilgi un beigās tajā vaino iestādes,” atzīst I. Poikāns, norādot, ka tas gan nenozīmē, ka iedzīvotājiem ir jāklusē.

Pilnu rakstu lasiet 7. decembra numurā.

Pilnus rakstus varat lasīt, abonējot laikraksta e-versiju.