„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+3.9 °C
apmācies

Par optimizāciju diskutēs līdz aprīlim

pixabay.com

Diskutējot par to, kurā pagastā labāks kultūras nams vai veiksmīgāk organizēta apsaimniekošana, Daugavpils novada domē uzsākts darbs pie administratīvo resursu optimizēšanas plāna izstrādes. Rezultātus par to, kādus pakalpojumus iedzīvotāji varēs turpināt saņemt pagastu pārvaldēs, bet kādus – attīstības centros, plānots apkopot līdz nākamā gada 1. aprīlim.

Pagaidām tiek uzklausīts nozaru vadītāju skatījums, taču janvārī sekos pagastu pārvaldes vadītāju prezentācijas par to, kādiem pakalpojumiem būtu jāpaliek uz vietas. Daugavpils novada domes izpilddirektore Vanda Kezika norāda, ka, tā kā iedzīvotāju skaits samazinās un pieaug informācijas tehnoloģiju iespējas strādāt efektīvāk, atliek tikai secināt, ka katrā pagastā darīt identiskus darbus nav nepieciešams. Pakalpojumu saņemšanas iespējām jāatbilst apdzīvojuma līmenim, izvērtējot, kādiem pakalpojumiem jābūt pagastā, kādiem - attīstības centrā.

Infrastruktūra gan katrā pagastā ir atšķirīga. Kamēr kādā trūkst telpu kultūras pasākumu rīkošanai, citā vāji attīstīta sporta infrastruktūra. „Tas, ka attīstības centrs ir viens ciems, nenozīmē, ka visas institūcijas tur arī atradīsies,” atzīmē V. Kezika, kā piemēru minot iespējamo Kalupes pagastu apvienību. Lai gan novada ziemeļrietumu pagastu centrs būtu Kalupe, kultūras dzīvi varētu koncentrēt Vabolē.

Atsaucoties uz iespēju, ka nākotnē Biķernieku pagasta kultūras nama zāli pasākumu rīkošanai varētu izmantot arī Naujenes pagasta iedzīvotāji, pārmaiņām pozitīvi noskaņojusies pagasta pārvaldes vadītāja Ināra Miglāne. Arī sadarbībā citās jomās nozīmīgus šķēršļus viņa pagaidām nesaskata, vienīgi apsaimniekošana Biķernieku pagastā tiek organizēta citādi. Naujenes pagastā pakalpojumus nodrošina pašvaldības kapitālsabiedrība, Biķerniekos tas tiek organizēts pašu spēkiem.

Jāatzīmē, ka Naujenei būs ciešāk jāsadarbojas tikai ar vienu pagastu. „Taču mums tik un tā būs lielākais iedzīvotāju skaits,” uzsver I. Miglāne, norādot, ka jau šobrīd pagastā dažādas iestādes atrodas dažādos ciemos. Būtiska priekšrocība šeit ir tas, ka Naujenes un Kraujas ciems Biķernieku pagasta iedzīvotājiem ir „pa ceļam”, dodoties uz Daugavpili.

Pilnu rakstu lasiet 11. decembra. numurā.

Pilnus rakstus varat lasīt, abonējot laikraksta e-versiju.