„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Preiļi saposti Ziemassvētkiem

Publicitātes foto

Šogad Preiļu pilsētas galvenās egles iedegšanas pasākums Raiņa bulvāra laukumā norisinājās 8. decembrī vienlaikus ar amatnieku un mājražotāju Ziemassvētku dāvanu tirdziņu, kurā piedalījās gan mūsu, gan attālāku novadu amatu un dažādu gardumu meistari, tostarp aktrise Agnese Zeltiņa ar savu rotu kolekciju. Pasākumu vadīja košās ķekatnieces no Kultūras centra Ināra Urča un Ingrīda Freiberga, kas gan zīlēja nākotni, gan cienāja bērnus ar saldumiem, gan palīdzēja uzturēt jautru andelēšanās garu. Iededzot eglīti, klātesošos uzrunāja un sveica Preiļu novada domes priekšsēdētājas vietnieks Juris Želvis, par priecīgu noskaņu rūpējās mūsu novada folkloras kopas “Leiči”, “Pelēči”, “Naktineica”, “Golūda” un deju kopas “Dancari” dejotāji.

Pilsētas galvenā egle – tepat no Preiļiem

Īpaši kuplā 14 m augstā un 7 m platā egle ir atvesta tepat no Preiļiem – tā daudzus gadus augusi un zaļojusi SIA “Preiļu saimnieks” teritorijā Rīgas ielā 4 un nu ir kā skaista dāvana pilsētai svētkos.

Kā pastāstīja SIA “Preiļu saimnieks” Komunālās nodaļas vadītāja Zenta Igolniece, šogad pilsētas galvenā egle tika meklēta vairākos Preiļu apkārtnes mežos, taču par skaistāko un kuplāko tika atzīta uzņēmuma teritorijā ārpus meža augusī egle. Pēc SIA “Preiļu saimnieks” valdes priekšsēdētāja Jāņa Mūrnieka dotā galavārda, tā šogad tika uzdāvināta Preiļu pilsētai.

Lai gan šogad eglei līdz svinību vietai nebija jāmēro tāls ceļš, tomēr tās nozāģēšana, aizgādāšana līdz Raiņa bulvārim un uzstādīšana prasīja daudz pūļu un gadu gaitā uzkrātu iemaņu. Lai nesalauztu kuplos zarus, Ziemassvētku egle bija ar krāna palīdzību uzmanīgi jānovieto traktora kravas nodalījumā. Šoreiz egles zari bija ļoti gari, tāpēc tika izmantoti speciāli balsti, lai egli nedaudz piepaceltā stāvoklī aizgādātu līdz Raiņa bulvārim. Arī uzstādīšana prasīja precizitāti un saskaņotu darbu. 

Liels paldies SIA “Vicars” vadītājam Broņislavam Veigulim, kurš arī šogad dāvināja autokrāna pakalpojumu smagās svētku egles iekraušanai traktora piekabē un uzstādīšanai laukumā! Paldies arī Preiļu novada Pašvaldības policijai par atsaucību un palīdzību egles drošai nogādāšanai līdz svētku vietai!

Egles izrotāšanu uzraudzīja un vadīja Preiļu novada domes māksliniece Inese Anina. Kā stāsta māksliniece, šogad izmantoti gan iepriekšējos gados sarūpētie, gan no jauna iegādātie rotājumi – dažādu krāsu bumbiņas, zelta zvaigznes un gaismiņu virtenes. Blakus eglei Ziemassvētku noskaņu papildina izgaismots pasaku namiņš un koka briedīši, kas pagājušā gada svētkos rotāja pilsētas centrālo laukumu.

Kaķīša dzirnaviņas pilsētas centrālajā laukumā

Arī šogad Preiļu centrālajā laukumā gan lielus, gan mazus pilsētniekus un viesus priecē Ziemassvētku pasaka – šoreiz noformējums tapis, māksliniecei I. Aninai iedvesmojoties no Kārļa Skalbes pasakas “Kaķīša dzirnavas” motīviem.

Noformējuma centrālais elements ir naktī izgaismotas baltas dzirnavas, kas tapušas SIA “Preiļu saimnieks” galdniecībā. Noformējumu papildina iztēli raisoši meldera miltu maisi – “Mandeļu milti”, ''Sapņu milti'', ''Dāvanu maiss'' u.c.  Māksliniece I. Anina stāsta, ka jaunās idejas kopainā harmoniski iekļaujas noformējuma elementi no iepriekšējiem gadiem – laternas, tiltiņš, kurš šoreiz ir izgaismots, polikarbonāta un dzīvās eglītes. Savukārt ziedu upē no vasaras ir saglabājusies graudzāle.

Parasti centrālā laukuma noformējums tiek veidots tāds, lai tas būtu interesants un pieejams bērniem – šogad mazie preilieši, iegriežot dzirnavu spārnus, var palīdzēt kaķītim malt miltus, skriet pāri tiltiņam un fotografēties zem laternām. Protams, saudzīgi izturoties pret noformējuma elementiem.