„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+4.1 °C
nedaudz mākoņains

Preiļos pievēršas meliorācijai

Publicitātes foto

Preiļu novada dome iecerējusi pārbūvēt koplietošanas ūdensnoteku Preiļos. Iesākot jaunās Rietumu ielas būvniecību, plānots sakārtot meliorācijas sistēmas, lai lietainā laikā liekais ūdens purvainajā teritorijā tiktu laicīgi novadīts. 

Lai to īstenotu, pašvaldība pretendē uz 90 tūkstošu eiro finansējumu, iesniedzot projektu meliorācijas sistēmu sakārtošanai Lauku atbalsta dienesta projektu konkursā. Ar šiem līdzekļiem plānots sakārtot meliorācijas grāvjus, kam jānodrošina jaunbūvējamās Rietumu ielas pilnvērtīga funkcionēšana nākotnē. Projekta pieteikumā ietvertās ūdensnotekas speciālisti ir novērtējuši kā prioritāras, kas atstāj vislielāko ietekmi uz Rietumu ielu un tai piegulošo teritoriju. Ar zemes īpašniekiem, uz kuru zemes atrodas meliorācijas grāvji, darbības ir saskaņotas un  saņemta rakstiska piekrišana.

Pēdējos gados meliorācijas sistēmas atjaunošanai pašvaldība ir realizējusi vienu projektu Preiļu pagasta Līčos.

Finansējums meliorācijas sistēmu sakārtošanai būs pieejams arī no līdzekļiem, ko novembrī Eiropas Parlaments Latvijai piešķīra par ilgstošo lietavu izraisītajiem postījumiem 2017. gada vasaras nogalē un rudenī. Plūdu sabojāto ceļu un meliorācijas sistēmu atjaunošanai tiks dalīti  17,7 miljoni eiro.