„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.5 °C
apmācies

Deinstitucionalizācijas process ir sācies

pexels.com

Daugavpils domes Finanšu komitejas kārtējā sēdē tika pieņemts lēmums sākt  deinstitucionalizācijas (DI) projekta realizāciju.

Lai to veiktu, nākamajos divos gados tiks īstenotas sagatavošanas procedūras – izremontēti un iekārtoti dzīvokļi, kā arī izveidota pārējā infrastruktūra.

Projekts tiks īstenots turpat, kur bija ieplānots iepriekš. Bērni, kuri nedzīvo ģimenē, apmetīsies iestādē cietoksnī, kā arī atsevišķos dzīvokļos Križos. Stropos būs rehabilitācijas centrs, savukārt Križos izveidos arī grupu dzīvokļus cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, viņiem ierīkos arī speciālas darbnīcas Ķīmiķu mikrorajonā. Projekta kopējais finansējums ir aptuveni 1,2 miljoni eiro, turklāt lielāko daļu izdevumu sedz ES.

Atgādinām, ka šī gada pavasarī Latgales plānošanas reģiona izsludinātajā publiskajā apspriešanā Križu iedzīvotāji pauda savu neapmierinātību sakarā ar to, ka viņu mikrorajonā tiks izmitināti cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem. Sākotnēji var šķist, ka iedzīvotāju viedoklis netika ņemts vērā, taču pilsētas vadībai, īstenojot šo projektu, jāņem vērā vairāki faktori, un rezultāti var nebūt pa prātam Daugavpils iedzīvotājiem. Pirmkārt, jāņem vērā personu ar garīga rakstura traucējumiem koncentrācija visā pilsētā. Otrkārt, mājokļus projekta īstenošanai pašvaldība nedrīkst pirkt, vēl jo vairāk 3 un 4  istabu dzīvokļus, - jāizmanto tie, kuri jau ir pašvaldības rīcībā. Turklāt jāizpilda minēto cilvēku maksimālas socializācijas nosacījumi – tāpēc arī tiek īstenots šis projekts, jo šiem cilvēkiem jābūt iespējai izmantot sabiedrisko transportu utt.

Daugavpils domes vecākā eksperte projektu jautājumos Līvija Drozde atzīmēja, ka DI projekta realizācija vēl tikai sākas, izmitināšana pakāpeniski notiks arī turpmāk, bet, lai izvairītos no koncentrācijas, cilvēkus ar garīga rakstura traucējumiem izmitinās visos iespējamos pilsētas mikrorajonos. Savukārt Križus izvēlējās tāpēc, ka, piemēram, tur vienā mājā un par vienā kāpņu telpā ir vairāki pašvaldības dzīvokļi, un tas nākotnē atvieglos to remontdarbus, bet vēlāk – arī speciālistu – rehabitologu un sociālo darbinieku strādāšanu tajos.

Galīgais lēmums šajā jautājumā tiks pieņemts Daugavpils domes kārtējā sēdē.