„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.2 °C
apmācies

Maltēniešiem ir sava grāmata par pagastu

Laura Rapele

Novembra izskaņā Latvijas simtgadei par godu nāca klajā grāmata „Maltas pagasts pētījumos un atmiņās”, ko veidojusi Silvija Pīgožne un Skaidrīte Svikša. Izdevums vēsta par Rēzeknes novada Maltas pagasta vēsturi, ko papildina arīdzan maltēniešu atmiņu stāstījumi par šeit piedzīvotajiem laikiem, piemēram, Otro pasaules karu, par laikabiedru dzīvesstāstiem, par kultūras un sabiedrisko dzīvi, lappuses izdaiļo arī senas un retas fotogrāfijas, kas ir būtisks vizuālais materiāls šajā kopdarbā.

Silvija Pīgožne, Maltas vēstures muzeja vadītāja, saka: „Grāmatas tapšana bija kā liela talka, kurā piedalījās daudz cilvēku. Bija radīti visi priekšnoteikumi, lai šī grāmata rastos. Pirmkārt, lielu daļu veido muzeja pētnieciskie materiāli. Otrkārt, profesionāla vēsturnieka Agra Dzeņa pētījums divu gadu garumā par Maltas vēsturi no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām. Treškārt, cilvēku, vietējo iedzīvotāju, atmiņas par Maltu dažādos laikos un fotogrāfijas. Un, kad to visu saliek kopā, veidojas šis krāšņais darbs.”

Savukārt Skaidrīte Svikša, Maltas 1. vidusskolas absolvente un interešu izglītības skolotāja Maltas Bērnu un jauniešu centrā, norāda, ka bijis liels gandarījums strādāt ar šo grāmatu un veltīt savu pieredzi vietai, kurai pieder ne tikai bērnības atmiņas, bet arī tagadne: „Maltas pagasts var lepoties ar daudz ko – personībām, notikumiem, sasniegumiem. Patiešām prieks, ka Latvijas simtgadē tapa šis izdevums, pateicoties Maltas pagasta pārvaldes vadītāja Vitālija Skudras iniciatīvai un atbalstam un daudziem bijušajiem un tagadējiem maltēniešiem. Ne velti jau folklorizējusies ir Artūra Uškāna dziesmas “2 Maltys” frāze, ar kuru arī beidzas šī grāmata, – “Malta – lobim ļaudim calta”. Es aizvien biežāk pārliecinos, ka Latgales Maltā dzīvo cilvēki, kas spēj izdarīt daudz laba un paliekoša.”

Grūtākais darba procesā esot bijis atsijāt vērtīgāko informāciju no visa plašā materiāla. Grāmatas sastādītājas atzinīgi vērtē arī abu sadarbību, kas izvērtusies ļoti profesionāla un sirsnīga. Viņas cer, ka nākotnē izdosies izdot atsevišķu grāmatu par Maltas pagasta personībām, jo šeit dzīvo daudz radošu cilvēku, darbojas daudz kolektīvu. Piemēram, jaunās grāmatas iekšvākos izmantots šogad aizsaulē aizgājušā maltēnieša mākslinieka Jura Gaigala zīmējums “Borovys tiergs” (Borova – kādreizējais Maltas nosaukums), kā arī iemūžinātas viņa atmiņas.

Projekts “Grāmatas “Maltas pagasts pētījumos un atmiņās” izdošana” īstenots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu (3000 eiro) un Maltas pagasta pārvaldes līdzfinansējumu.