„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.7 °C
neliels lietus

Iepazina alus brūvēšanas tradīcijas Latgalē

pixabay.com

Viena no senākajām tradīcijām Latgalē ir mājas alus brūvēšana. Tā ir apdziedāta arī tautas dziesmās. Mūsdienās gan ir palicis maz meistaru, kas vēl piekopj šo senču tradīciju. Lielākoties tie ir gados veci ļaudis, kas alus brūvēšanas tradīcijas mācījušies no saviem tēviem, vectēviem vai kaimiņu meistariem. Tāpat arvien mazāk paliek teicēju, kuri vēl zina un dzied latgaliešu svētku dziesmas, tostarp par gardo miestiņu.

Pētot alus darīšanas tradīcijas, muzejs “Jasmuiža” un Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejs šogad ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu īstenojis projektu „Nu taidu šaidu mīžu vuorpu padareju oluteņu”. Abu muzeju darbinieki kopā ar videooperatoru Aigaru Lielbārdi devās ekspedīcijā uz Preiļu, Riebiņu un Vārkavas novadu un ierakstīja audio un videointervijas ar Helēnu Kivlenieci (Preiļu novads) un Broņislavu Gavari (Vārkavas novads), kā arī viņu dziedātās latgaliešu godu dziesmas. Tika nofilmēts arī tradicionālais alus darīšanas process, ko demonstrēja Viktors Vjakse (Riebiņu novads). Projekta rezultātā ir tapusi videofilma, kas glabāsies Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja un Rakstniecības un mūzikas muzeja (RMM) krājumā un nākotnē tiks demonstrēta abu muzeju kopīgi veidotā izstādē par alus darīšanas tradīcijām.