„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
daļēji mākoņains

Latvijas Salavecis mīt Latgalē

Burtnieku Salavecis un Sniegbaltīte // Foto: Jeļena Čursina

Salaveču un Santa Klausu rezidences ierīko visā pasaulē. Daudziem tādi nosaukumi kā Veļikij Ustjug, Lapzeme u.c. asociējas, pirmām kārtām, ar galvenajiem ziemas pasaku personāžiem.

Jo īpaši šie vārdi silda bērnu sirsniņas. Pirms Ziemassvētkiem un Jaunā gada viņi sūta vēstules Salavecim un Santa Klausam un gaida brīnumu. Atstāt savu vēstuli Salaveča rezidencē, kā arī parunāties ar viņu, redzēt daudz ko interesantu ir iespēja arī Latvijas bērniem – mūsu Salavecis dzīvo  Daugavpils novada Kalkūnes pagasta „Burtniekos”.

Savs Salavecis

Latvijas Salaveča rezidences ideju tās veidotājiem, kad viņi ciemojās Belovežas gāršā, pateica priekšā Baltkrievijas Salavecis, kurš apjautājās, kāds ir „ziemas pavēlnieks” Latvijā, kur dzīvo. Tad  Tatjana Pavloviča, kurai Kalkūnes pagastā pieder desmit hektāri zemes un veca māja, sāka domāt, ko ar šo vietu iesākt? Režisors Jevgeņijs, kurš palīdz Tatjanai īstenot viņas ideju, piebilst: „Tiešām, kur gan citur var dzīvot mūsu Salavecis, ja ne šeit, Daugavpils tuvumā!” Jevgeņijs dēvē Daugavpili par Latvijas „kultūras galvaspilsētu”, argumentējot to tādējādi, ka šeit dzimušas ļoti daudzas izcilas ne tikai vietējā, bet arī pasaules mēroga personības, kā arī pilsētā norit ļoti aktīva kultūras dzīve.

Kādam jābūt Latvijas Salavecim, domāja ilgi, līdz izlēma, ka viņam ir jābūt universālam, jo Latvijā dzīvo daudzas tautības, tāpēc tas nevar būt vienkārši Salatētis vai „Ded Moroz”, tajā jābūt „no visa pa druskai”. Visi pasākumi rezidencē notiek latviešu un krievu valodā, organizatori pilnībā pieskaņojas viesiem, kuri atbraukuši ciemos pie Salaveča. Šeit uzskata, ka visiem bērniem jājūtas komfortabli, vēl jo vairāk vietā, kur mīt pasaka.

Pasaka visu gadu

Latvijas Salaveča rezidence ir gana globāla organizatoru iecere, kas īstenojama ilgtermiņa. Lai gan paveikts jau ir daudz, viss vēl tikai sākas. No ieplānotajiem 23 objektiem gatavi ir tikai trīs – rezidence, „Rūķu darbnīca” un „Baiļu ala”. Organizatori plāno izveidot savdabīgu pilsētiņu, kurā būs dažādu pasaku varoņu rezidences, piemēram, pie dīķa paredzēts iekārtot vietu Ūdensvīram, blakus – Babajagas mājiņu, Nemirstīgā Kaščeja, Mežaveča mājokli utt. Ideju ir milzumdaudz – dažādi labirinti, rūķu ciems, „Kristāla nams”, t.i., viss, kas varētu interesēt Salaveča rezidences mazos un lielos apmeklētājus. Liekot lietā šīs idejas, organizatori vēlas, lai Salaveča rezidence tiktu apmeklēta ne tikai sezonas laikā, bet pastāvīgi. Tiek plānots, ka rezidence būs atvērta visu gadu brīvdienās, šeit notiks bērnu, cirka, leļļu teātra izrādes utt. – viss, kas paredzēts jauno apmeklētāju izklaidēšanai.

Pilnu rakstu lasiet 14. decembra numurā.

Pilnus rakstus varat lasīt, abonējot laikraksta e-versiju.

Komentāri

17.12.2018 20:48
Ligita
Man gan liekas, ka tā ir Sēlija.