„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Vai Daugavpils domes pārvēlēšana var kļūt par realitāti

Aleksandrs Rube

Kopš Daugavpils domes priekšsēdētāja Riharda Eigima atcelšanas no amata pagājušas trīs nedēļas. Pilsētnieki ir neziņā, kas tad vadīs pašvaldību. Ja līdz janvāra beigām dome neievēlēs jaunu vadītāju, tad Saeimai būs pamatots iemesls to atlaist. Pašreizējo situāciju „Latgales Laiks” lūdza komentēt pašvaldībā pārstāvēto partiju līderus.

Jānis Lāčplēsis, „Latgales partija”

Jānis Lāčplēsis, „Latgales partija”

Gribu vēlreiz atgādināt, ka priekšlikumu rīkot pārvēlēšanu „Latgales partija” izteica jau pagājušajā gadā, neskatoties uz to, ka mēs bijām uzvarējuši. Jo parasti to mēdz paziņot tie, kuri vēlēšanās zaudējuši. Pašlaik partijām ir problemātiski izveidot konstruktīvu dialogu, lai gan neviens speciāli neizolējas un nesaka, ka vienīgais risinājums ir jaunas vēlēšanas. Taču tas ir pavisam reāla un pieļaujama notikumu attīstība.

Mums šķiet, ka pašreizējā situācijā „Saskaņai” izdotos iegūt noteiktas priekšrocības. To apliecina tas, kā pašlaik uzvedas priekšsēdētāja pirmais vietnieks Igors Prelatovs – domes vadītājs „de facto”. Acīmredzot, „Mūsu partijai” un „Saskaņai” tomēr ir izdevies par kaut ko vienoties. Es neizslēdzu arī to, ka tuvākajā laikā viņiem izdosies ievēlēt jaunu izpilddirektoru. Kopumā tā ir ļoti nepatīkama situācija pilsētas saimniecībai. Taču es ļoti labi zinu, ka šī perioda daudzajās grūtībās un sadārdzinājumos vainos „Latgales partiju”.

Andrejs Elksniņš, „Saskaņa”

Andrejs Elksniņš, „Saskaņa”

Pusotra gada laikā domē notikuši jau divi apvērsumi, abu galvenie organizatori – daži „Latgales partijas” locekļi. Un tas viss tikai tāpēc, lai pilnībā atgūtu varu, kura viņu rokās ir bijusi kopš deviņdesmito gadu vidus. Pēc 2017. gada pašvaldību vēlēšanām „Saskaņai” izdevās viņus pabīdīt nost no vadības, taču viņi atkal atjaunoja savu ietekmi. Pašlaik galvenā cīņa norisinās par to, vai uzņēmumā „Daugavpils siltumtīkli” saimniekos privātuzņēmēji. Tā ir liela nauda, un mēs kategoriski iebilstam gan pret to, gan pret TEC-3 modernizācijas projekta īstenošanas vilcināšanu.

Sarunas starp partijām notiek, taču tām ir maza perspektīva, jo dažiem augstākā prioritāte ir partijas maks un shēmas, nevis pilsētas un tās iedzīvotāju intereses. Vienīgais risinājums šajā situācijā ir komanda, kura vēlas strādāt, vai pārvēlēšana. Pašlaik daudz kas ir atkarīgs no četriem „Mūsu partijas” pārstāvjiem – vai viņi izlems ar kādu sadarboties, vai arī ne.

Šajā situācijā ir arī savi plusi. Dažus jautājumus, kurus „Saskaņa” bija piedāvājusi jau sen, tagad sāk izskatīt daudz ātrāk. Acīmredzot, ka tieši šobrīd neviens nevēlas „slikti izskatīties”. No otras puses, bez domes priekšsēdētāja ir sarežģītāk piesaistīt finansējumu no ES fondiem un valsts budžeta. Ņemot vērā to, ka Latvijā vēl joprojām nav valdības, atliek vien minēt, vai pārvēlēšana notiks.

Rihards Eigims, „Mūsu partija”

Rihards Eigims, „Mūsu partija”

Mani ļoti pārsteidz tas, ka pēc manas atlaišanas nebija nekāda konkrēta turpmākās darbības plāna. Sarunās ar politiķiem līdz 22. novembrim man lika saprast, ka jauna priekšsēdētāja ievēlēšana neaizņems ilgu laiku. Taču nu mēs atrodamies dīvainā situācijā. Divpadsmit deputāti (vēlos uzsvērt tieši šo skaitli) bija vienprātīgi pieņēma lēmumu, bet tagad nezina, ko darīt tālāk. Tas ir ļoti bezatbildīgi. Un, pēc visa spriežot, partijām nav nekādu konkrētu vienošanos.

Lai gan „Latgales partija” un „Saskaņa” aktīvi cīnās, vēlos atzīmēt to, cik labi uz šī fona ar saviem pienākumiem tiek galā mani vietnieki Igors Prelatovs un Aivars Zdanovskis. Šajos apstākļos viņi parāda sevi no vislabākās puses. Tas, ka nav priekšsēdētāja, protams, ir mīnuss, taču es nedomāju, ka pašvaldības darbinieki šajā ziņā izjūt lielas grūtības. Cita lieta – mūsu pašvaldībā joprojām nav izvēlēts izpilddirektors, un tā ir nopietna problēma.

Man nav nekādu iebildumu pret jaunām pašvaldības vēlēšanām. Tikai es neesmu pārliecināts, ka tās kaut ko mainīs. Pašlaik jums ir trīs partijas, bet pēc vēlēšanām, varbūt, būs jau četras. Daļa no „Latgales partijas”, daļa – no „Saskaņas”, vēl kāds. Visdrīzāk, šāda lēmuma rezultātā visiem kļūs tikai sliktāk un sarežģītāk līdzās pastāvēt un strādāt. Un vēl tā ir liela līdzekļu tērēšana. Manuprāt, būs labāk, ja politiķi spēs savstarpēji vienoties.


Saskaņā ar likuma „Par pašvaldībām” 91. pantu, Saeima var atlaist domi, ja tā:

  1. atkārtoti nepilda vai pārkāpj Satversmi, likumus, Ministru kabineta noteikumus vai arī nepilda tiesas spriedumus;
  2. atkārtoti pieņem lēmumus un veic darbības jautājumos, kas ir Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu vai tiesas kompetencē;
  3. divu mēnešu laikā pēc sanākšanas uz pirmo sēdi vai pēc attiecīgo amatpersonu vai institūciju atkāpšanās nav ievēlējusi domes priekšsēdētāju, viņa vietnieku vai pastāvīgās komitejas;
  4. nav spējīga pieņemt lēmumus sakarā ar to, ka trīs sēdēs pēc kārtas nepiedalās vairāk nekā puse no attiecīgās domes deputātu kopskaita.