„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.5 °C
apmācies

Latvijas banknotēm un monētām – simts gadi

Visvecākie ir XIX gadsimta beigu eksponāti // Foto: Aleksandrs Rube

Medumu pamatskolas muzejā darbojas Mečislava Koroļa privātkolekcijas izstāde „Naudas zīmes Latvijā,  1918.—2018. gads”. Tādējādi viņš, kādreizējais mājturības un tehnoloģiju skolotājs, godina Latviju simtajā dzimšanas dienā.

Mečislavs sāka interesēties par numismātiku un bonistiku jau skolas gados, papildinot savu kolekciju, pateicoties draugu un paziņu palīdzībai.

Kolekcijas lielākā daļa savākta jau pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, taču to, ka pienācis laiks to parādīt citiem, autors izlēma tikai tagad. Mečislavs uzskata sevi par pagātnes pētnieku, taču – ne par fanātiķi, tādu, kurš kārotās lietas dēļ ir gatavs iztērēt krietnu summu. Tāpēc šajā ekspozīcijā (turpmāk skolā tā būs pastāvīga) ir vairākas visdārgāko banknošu kopijas.

Mečislavs Koroļs restaurē vērpjamo ratiņu – jaunās kolekcijas eksponātu

Izstādē ietverti seši vēstures periodi, par katru no tiem vēsta dažādas banknotes un monētas, -- cara laiku kredītbiļetes, A. Kerenska valdības naudas zīmes, červonci (10 rubļi), Pirmās Latvijas Republikas lati, Trešā reiha markas, padomju rubļi, „repsīši” u.c. Dažiem eksponātiem ir savs neparasts stāsts. Piemēram, Polijas karalistes 20 feniņu monēta ir ģimenes relikvija. 1919. gadā Mecislava vectēvs gribēja paskatīties uz poļu armiju, kura palīdzēja atbrīvot Daugavpili no boļševikiem. No saviem novērojumiem viņš atgriezās bez aitādas kažoka, bet atnesa šo monētu.

Cits stāsts saistās ar padomju trīsrubļu banknošu paciņu – tā tika atrasta dzīvesbiedru mājā zem grīdas, kur bija paslēpta „rezervei”. Padomju laikos vīrs glabāja savā paslēptuvē banknotes, lai, ja savajadzēsies, par vienu naudaszīmi nopirktu vienu pudeli degvīna (sešdesmito gadu sākumā degvīns „Moskovskaja” maksāja 2 rubļus 87 kapeikas). Taču pirms nāves viņš nepaspēja pastāstīt par šo slēpni. M. Koroļs apgalvo, ka tamlīdzīgi atradumi nereti patrāpās līdz pat šim laikam.

Ekspozīcijas stends

Šajā nelielajā izstādē ir izdevies ietilpināt denomināciju, attieksme pret okupētajām teritorijām kara laikā, reformas un daudz ko citu. Turklāt šī izstāde ir labs palīglīdzeklis vēstures un sabiedrisko zinību stundās, kā arī vecākajai paaudzei dod iespēju vēlreiz atcerēties agrākos laikus.

Kolekcijas autors pateicas Medumu pamatskolas direktorei Vitai Skvorcovai un skolas novadpētniecības muzeja vadītājai Miropijai Petkuneipar palīdzību izstādes organizēšanā.