„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Skolēnu autobuss daudzviet ir vienīgais transports uz skolu

freeimages.com

Latgales pašvaldības ir saņēmušas Valsts kontroles revīzijas par skolēnu pārvadājumu atzinumu. Dokumentā uzsvērts, ka tā ir pašvaldību sacensība par naudu, kas seko skolēnam. Tikmēr pašvaldību viedoklis ir pretējs - skolēnu autobuss daudzviet ir vienīgais transports, ar kuru bērns var nokļūt skolā par brīvu.  

Nauda un autobuss seko skolēnam

Zemgales vidusskolas autobuss katru darbdienas rītu iebrauc Daugavpilī, lai paņemtu skolēnus un skolotājus. Demenes pagasta pārvaldes vadītāja Valentīna Gadzāne atzīst, ka tāds autobuss, kurš jau pēc pl. 6.00 dodas maršrutā Demene-Daugavpils-Laucesa-Demene-Zemgale, ir ļoti vajadzīgs skolai, jo var atvest vienā reizē 60 skolēnus un skolotājus. Viņa nepiekrīt Valsts kontroles atzinumam, ka skolēnu pārvadājumi ir dārgs prieks. Sastādot budžetu, skolēnu pārvadājumu sadaļā tiek iekļautas transporta izmaksas ne tikai par 174 mācību gada dienām, bet arī par olimpiādēm, konkursiem, ekskursijām. 

„Lai šos pārvadājumus varētu nodrošināt ar sabiedrisko transportu, diezin vai tie būs lētāki un diezin vai pārvadātājs piekritīs, ka tāds liels autobuss atgriežas pilsētā tukšs. Turklāt maršrutā Kumbuļi-Jāņuciems skolēnu autobuss ir vienīgais transports līdz Demenes centram un Zemgales vidusskolai, jo tur nav neviena reisa autobusa, lai gan tas ir valsts ceļš. Lauku skolām katrs bērns ir ļoti vērtīgs. Pateicoties skolēnu pārvadājumiem, Zemgales vidusskola ir piepildīta ar bērniem,” uzsver V. Gadzāne, piebilstot, ka valsts līmenī jādomā, kāda varētu būt alternatīva finansēšanas modelim „nauda seko skolēnam”, kas piespiež skolas un pašvaldības nodrošināt skolēnu autobusu gan tiem bērniem, kuri dzīvo ļoti tālu, tostarp citas pašvaldības administratīvā teritorijā, gan tiem, kuru mājas atrodas tikai dažu kilometru attālumā no skolas.  

Satrauc skolēnu veselība un drošība

Agrā celšanās un agrā iesēšanās skolēnu autobusā (dažās pašvaldībās jau no pl. 6.20) un ilgais ceļš (vietām vairāk kā stunda) iespaido skolēnu veselību un spēju apgūt mācību vielu, teikts Valsts kontroles revīzijas atzinumā. Tāpat ir akcentētas pārvadājumu drošības problēmas, piemēram, 25% autobusu nav aprīkoti ar drošības jostām, tāpat daudzos transporta līdzekļos nav skolotāju - pavadoņu, jo autobusi ir pārpildīti. 

Ja četras pašvaldības, kuras apmeklēja Valsts kontrole, pārplānotu skolēnu pārvadājumus, tās varētu ieekonomēt 152 000 eiro, aplēsuši Valsts kontroles revidenti ar piebildi, ka šo summu varētu novirzīt izglītības attīstībai. Turklāt kaimiņu pašvaldības kopīgi neplāno skolēnu pārvadājumus, tāpēc vienas pašvaldības autobuss uzņem bērnus citas pašvaldības administratīvajā teritorijā, kur arī ir skolas, kas vietējiem bērniem ir ērtāk sasniedzamas.   

Pilnu rakstu lasiet 14. decembra numurā.

Pilnus rakstus varat lasīt, abonējot laikraksta e-versiju.