„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.3 °C
apmācies

Valsts policijas simtgades ekspozīcija

Inese Boluža demonstrē mācību līdzekļus narkotiku atpazīšanā // Foto: Inese Minova

Valsts policija šogad svin savu simtgadi. Par godu šim ievērojamajam gada skaitlim Latgales reģiona pārvaldē izveidota ekspozīcija, kas stāsta par policijas darba ikdienu daudzu gadu desmitu garumā. Valsts policijas koledžas Latgales filiāles vadītāja Inese Boluža atzīst, ka ar šo ekspozīciju vēlējušies uzsvērt policijas nozīmīgumu visos laikos. Ekspozīcija darbosies līdz janvāra beigām.

Katram eksponātam savs stāsts

Simts gadu laikā policija un tās darba ikdiena ir ļoti mainījusies, par ko liecina arī ekspozīcijas priekšmeti. Tie krāti gadiem ilgi, daudzus saņēmuši kā dāvinājumu vai uzgājuši vecās policijas pārvaldes pagrabos 18. novembra ielā. Pirmā izstāde sarīkota jau 2006. gadā. Viens no vecākajiem eksponātiem ir 1916. gadā Daugavpilī izdotās avīzes „Bojevije novosti” fragmenti, ko Inese uzgājusi, veicot remontu savā vecajā mājā. Tā izdota cara armijas laikā un vēsta par žandarmērijas darbu. Tolaik pilsētā bija ieviests kara stāvoklis, taču sabiedriskā kārtība tika nodrošināta. Par marodierismu, izvarošanu, slepkavībām un laupīšanām tika piemērots nāves sods arī civiliedzīvotājiem, stāsta Inese.

Ekspozīcijā ir arī dažādas tehnikas vienības, padomju laika plāni, pilsētas shēmas, aplūkojami dažādi policijas atribūti – nozīmītes, uzpleči, uzšuves, vesela zīmogu kolekcija, vecs tālruņa aparāts, kādu varot ieraudzīt policijā arī mūsdienās, mācību granātas un lauku virtuves termoss, padomju laikos iznākušie milicijai veltītie preses izdevumi, plakāti, vadoņu portreti. Saglabājies arī pelēkais miliča un brūnais pārejas posma formastērps, kā arī pirmais Valsts policijas tumšzilais ķitelis, kas gan jau kožu saēsts. Inese atzīst, ka vislabākā kvalitāte bijusi tieši padomju laika formai. Šobrīd policija gaida savu jauno formas tērpu, tas būšot jau trešais mēģinājums izstrādāt jaunu formu.    

Ekspozīcijā ir virkne dažāda laika rakstāmmašīnu, kas agrāk bija ikviena iecirkņa inspektora un izmeklētāja darba rīks. Drukājot ar tām, kļūdīties nedrīkstēja, darbs bija ļoti laikietilpīgs. Uz vienas no rakstāmmašīnām tika nodrukāti vairāk nekā 200 liecinieku nopratināšanas protokoli kādā skaļā slepkavības lietā, kas tika izmeklēta padomju laikos. Daugavpilī bija pastrādāta dubulta slepkavība, iedzīvošanās nolūkā nogalināts jauns pāris. Garākais protokols šajā lietā bija nodrukāts uz 24 lapām.

Inese stāsta, ka padomju laikos milicijā notika pilsoņu pieņemšana, tā pastāvējusi līdz pat 2008. gadam, kad to aizstāja ar iedzīvotāju pieņemšanu, taču par piemiņu saglabājusies vecā plāksnīte.

Viens no ekspozīcijas eksponātiem joprojām tiek izmantots studentu apmācībā. Koferīti ar narkotiku paraugiem policija saņēmusi no Vācijas kā humāno palīdzību deviņdesmito gadu beigās.  

Pilnu rakstu lasiet 14. decembra numurā.

Pilnus rakstus varat lasīt, abonējot laikraksta e-versiju.