„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.8 °C
apmācies

Ziemassvētki ir gaismas laiks

Jeļena Ivancova

Gada skaistākajiem svētkiem par godu Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā 7. decembrī atklāta izstāde “Gaismas laiks”.

Meistari radījuši brīnumainus darbus, kuros izmantots stikls, koks un māls. Šķietami neapvienojamie materiāli harmoniski papildina cits citu, turklāt tie ir ne tikai estētiski, bet arī funkcionāli objekti. Visus šos elementus apvieno gaisma, radot Ziemassvētku brīnumu. Darbu autori ir Latgales meistari Inga Salmiņa, Ineta Dzirkale un Jānis Ziemelis.

Inga Salmiņa ir stikla māksliniece no Līvāniem, viņa veido interesantus interjera priekšmetus un rotas. Trauslie un caurspīdīgie darbi gaismas staros zaigo visdažādākajās krāsās.

Jānis Ziemelis dzimis Preiļos, absolvējis Latvijas Mākslas akadēmiju, kur apguvis funkcionālo dizainu. Jānis pastāstīja, ka nesen pārcēlies no pilsētas tuvāk dabai, jo tieši dabas formas iedvesmo viņu radošai darbībai.

Koks un stikls apvieno gaismu

Inetas Dzirkales podnieku darbnīca Krustpils novada Atašienē ir tūrisma objekts. Viņai māls ir brīnumains, dzīvs materiāls, no kura meistare veido traukus, suvenīrus, interjera priekšmetus.

Meistari apvienojušies apvienībā „Perspektīva” un viņu sadarbība izvērtās veiksmīgā eksperimentā. Stikla un koka darbi ir trīsdimensiju objekti, kurus caurauž gaisma. Atkarībā no diennakts laika un objekta atrašanās vietas, dabiskā vai mākslīgā apgaismojuma, stikls ik reizi zaigo citādi. Tādu pašu efektu rada stikla traukos ievietotā keramika.

Inga Salmiņa pastāstīja, ka viņiem vēl ir daudz drosmīgu ideju, piemēram, „iesaistīt” vēl vienu materiālu – metālu.

Izstāde organizēta sadarbībā ar Līvānu radošo apvienību „Perspektīva”, ar VKKF un Latgales reģiona attīstības aģentūras atbalstu.

Izstāde atvērta līdz 14. janvārim.