„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.5 °C
apmācies

No pilsētnieka par aitkopi

Dinija Jemeļjanova

Ierasts, ka laukos saimniecības pārņem, atjauno vai izveido cilvēki, kam zemkopja vai lopkopja prasmes ir gēnos vai vismaz bērnībā apgūtas. Aleksejs Mihejevs pierādījis, ka arī pilsētnieks var izveidot veiksmīgu lauku saimniecību. Bijušais daugavpilietis Tabores pagastā jau trešo gadu audzē aitas.

„Esmu dzimis, audzis pilsētnieks, tāpat arī mani vecāki. Ar lauksaimniecību man nekad nekādas saistības nav bijis,” stāsta A. Mihejevs. Lēmums pārdot dzīvokli pilsētā, lai iegādātos lauku māju, bija pēkšņs, taču nav nācies to nožēlot. Tabores pagastu viņš uzskata par ļoti izdevīgu vietu dzīvošanai, jo pilsēta atrodas vien septiņu kilometru --    tātad aptuveni 10 minūšu ilga brauciena attālumā, ceļš ir asfaltēts. Katru dienu visi ģimenes locekļi arī dodas turp – strādāt un mācīties.

Neilgi pēc jaunās laucinieku dzīves uzsākšanas Mihejevi ievērojuši, ka tuvumā atrodas pamesta ferma, kas izrādījās veca labības noliktava. Tā nu radās ideja to iegādāties un sākt tur audzēt aitas. Sākumā konsultējušies ar saimniecībām, kam šajā nozarē ir vismaz 10 gadu pieredze, bet tagad svarīgākais jau apgūts. „Mācījāmies galvenokārt no savām kļūdām,” atzīmē aitkopis. Lauksaimniecības darbos iesaistās visi ģimenes locekļi, arī trīs atvases.

Ganāmpulks pieaudzis līdz 300 aitām

Kopš pagājušā gada, kad „Info Agra” atzīta par labāko gada lauku saimniecību lopkopībā Daugavpils novadā, ganāmpulku izdevies palielināt trīs reizes. Tagad arī ikdienā nepieciešams palīgstrādnieks, vasarā siena pļaušanas sezonā arī papildus darba spēks. 300 aitām atvēlētas 50 hektāru lielas ganības. „Šis tiešām bija veiksmīgs gads,” A. Mihejevs skaidro, ka saimniecībai piešķirts Lauku atbalsta dienesta finansējums, 15 tūkstoši eiro tehnikas iegādei barības sagādāšanai – rituļu presei, ārdīšanai utt. Tāpat šogad uzsākts audzēt arī gaļas liellopus, „Hereford” šķirnes govis, kam pirmajā gadā jau paspējuši piedzimt trīs telēni. Tomēr jāturpina attīstīties, A. Mihejevs uzskata, ka, lai sasniegtu maksimumu kādā sfērā, tajā jāstrādā vismaz 5--6 gadi.

Pilsētā A. Mihejevam palikusi apsardzes firma „Info dispecher”, kādreiz viņš nodarbojies arī ar autosportu. Aitas un dzīve lauku mājā rada patīkamu kontrastu steidzīgajā ikdienā. A. Mihejevs iesaka ikvienam pārdomāt, vai nav vērts pievērsties ekoloģiskam dzīves veidam un pilsētas steigu nomainīt pret mierīgāku ikdienu tuvāk dabai laukos.