„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.3 °C
neliels sniegs

Daugavpils slimnīcā rupji atsaka grūtniecei

Pagaidām, reaģējot uz pacientu iesniegtajām sūdzībām, nav atlaists neviens mediķis // Foto: Dinija Jemeļjanova

„Ejiet ar savu tizlo grūtniecību, kur gribat,” kā liecina svētdien sociālajā tīklā „Facebook” ievietotais video, izvēloties šādus vārdus, kāda Daugavpils reģionālās slimnīcas ginekoloģe atteikusi palīdzību grūtniecei, kas 15. novembra vakarā ieradās slimnīcā ar sūdzībām par paaugstinātu temperatūru un asiņošanu. Pirmdien Daugavpils reģionālā slimnīca uzsākusi situācijas izvērtēšanu, arī Veselības inspekcija iepazīstas ar pieejamo informāciju. Tikmēr iesaistītā ginekoloģe no darba uz izmeklēšanas laiku atstādināta.

Pacientes nofilmētais konflikts izraisījis plašu rezonansi internetā. Video dzirdamā saruna starp pacienti un ārsti norit paaugstinātos toņos un ar savstarpējiem apvainojumiem. Kā liecina izskanējušais, ginekoloģe apšaubījusi pacientes minētos simptomus, nemaz neveicot izmeklēšanu. Saruna notikusi ginekoloģes kabinetā, klāt neesot nevienam citam medicīniskā personāla pārstāvim. Video noslēgumā atklājas arī ginekoloģes vārds. Savukārt publicētā video apraksts liecina, ka paciente devusies mājās, kur situācija pasliktinājusies un viņai sācies spontānais aborts.

Reinis Joksts un Ilona Skrinda

Lai komentētu situāciju un paziņotu par savu turpmāko rīcību, pirmdien, 17. decembrī, Daugavpils reģionālās slimnīcas vadība sasauca ārkārtas preses konferenci. Tajā skaidrots, ka uzsākta situācijas izskatīšana, un pēc pirmajiem mutiskajiem skaidrojumiem, ko sniegusi ārste, jāsecina, ka, neskatoties uz konflikta iemesliem, tā noslēgums neatbilst ārsta ētikas principiem. Slimnīcas valdes locekle Ilona Skrinda norāda, ka ārstam sarunā ar pacientu vienmēr jāsniedz korekti paskaidrojumi par savu rīcību vai kādu atteikumu, bet veids, kādā tas tika darīts konkrētajā konfliktā, ir nepieņemas. „Valde šo gadījumu rūpīgi izskatīs un mēs informēsim par to gan pacienti, gan tās institūcijas, kas veiks šī gadījuma ārējo auditu,” norādīja valdes loceklis Reinis Joksts.

Veselības inspekcijas Latgales kontroles nodaļā norāda, ka paciente ar iesniegumu pie viņiem nav vērsusies. Tāpat no pacientes nav saņemta nekāda informācija, tāpēc Veselības inspekcija pagaidām strādā tikai ar slimnīcā pieejamajiem dokumentiem un presē izskanējušo informāciju. Iestādes pieredze liecina, ka parasti šādi gadījumi tiek izskatīti apmēram mēnesi.

„Tā nav slimnīcas seja, tā ir viena ārsta epizode,” to preses konferencē uzsvēra I. Skrinda. Veselības inspekcijas dati liecina, ka par medicīnas darbinieku darbu Daugavpils reģionālajā slimnīcā šogad saņemti 20 iesniegumi (līdz oktobrim), bet pērn - 24. No abu gadu laikā saņemtajiem iesniegumiem 13 atzīti kā pamatoti, turklāt pieci saistīti ar sūdzībām par dzemdībās sniegto palīdzību, kā rezultātā iestājušās smagas sekas.

Slimnīcas vadība apstiprina, ka, reaģējot uz šiem iesniegumiem, izteikti vairāki rājieni, bet atlaists nav neviens.