„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-0.9 °C
nedaudz mākoņains

Nestabilās varas laiks

Aleksandrs Rube

Pirms Jaunā gada politiskā gaisotne pilsētas domē ir strauji saasinājusies. Pēc tam, kad 22. novembrī no amata tika atstādināts iepriekšējais priekšsēdētājs Rihards Eigims, partijas paziņoja, ka ir gatavas veidot dialogu un ievēlēt jaunu vadītāju. Taču, lai gan jau ir pagājis gandrīz mēnesis, tas tā arī nav noticis, un tagad politiķi aizvien biežāk runāt par pārvēlēšanu.

Politiskās cīņas pēdējais gājiens bija „Latgales partijas” prasība sasaukt domes ārkārtas sēdi, lai atstādinātu no amata priekšsēdētāja pirmo vietnieku Igoru Prelatovu (pašlaik viņš pilda pašvaldības vadītāja funkcijas). I. Prelatovs intervijā LTV7 pauda neizpratni sakarā ar šādu notikumu pavērsienu, jo vēl pavisam nesen „Latgales partijas” pārstāvju atsauksmes par viņa un otrā vietnieka Aivara Zdanovska darbu bija neitrālas. Ja I. Prelatovs tiks atstādināts, nekavējoties būs jāmaina pašvaldības nolikums par deputātu darbu, jo priekšsēdētāja funkcijas tāpat kādam būs jāpilda.

Intervijā republikāniskajiem plašsaziņas līdzekļiem „Latgales partijas” līderis Jānis Lāčplēsis atzīmēja, ka pašreizējā pilsētas vadība – „Mūsu partijas” pārstāvji, jau ir pratusi rast kopīgu valodu ar „Saskaņu”. Savukārt Andrejs Elksniņš uzsver, ka Daugavpils domes darbs būtībā ir paralizēts, un, lai šo situāciju atrisinātu, jārīko pārvēlēšana.

Saskaņā ar likumu, jaunas pašvaldības vēlēšanas var tikt pasludinātas divus mēnešus pēc iepriekšējā priekšsēdētāja atstādināšanas, t.i., pašreizējos apstākļos – janvāra otrajā pusē. Par domes atlaišanu paziņo Saeima, kura pieņem lēmumu par pagaidu pārvaldes iecelšanu. Ja Daugavpilī šis scenārijs piepildīsies, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji neizslēdz pašvaldības vēlēšanu rīkošanu vienā dienā ar Eiropas Parlamenta vēlēšanām (2019. gada 25. maijs). Jāatzīmē, ka tas nav bezmaksas pasākums, - pašvaldībai būs jāiztērē pārvēlēšanai aptuveni 100 000 eiro.

Interesanti, ka kopš neatkarības atjaunošanas pārvēlēšana Latvijas pašvaldībās notikusi tikai vienreiz – 2003. gadā Kuldīgas rajona Reņģu pagastā. 2008. gadā ar Saeimas lēmumu tika atlaista Rīgas rajona Ķekavas pagasta padome, taču, tā kā līdz kārtējām vēlēšanām atlika mazāk par 15 mēnešiem, pārvēlēšana nenotika.

Igors Prelatovs preses konferencē izteica savu prognozi – ārkārtas vēlēšanu nebūs, jo ministrija šādu soli nespers. Domes pārvēlēšana, viņaprāt, nav pareizs risinājums ne no saimnieciskā, ne politiskā viedokļa, jo vēlētāji atdevuši savas balsis par konkrētiem 15 politiķiem.