„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.2 °C
apmācies

Skolotāju dāvana pilsētai

Jeļena Čursina

Kārtējo reizi pirms Ziemassvētkiem skatāms Latgales Centrālās bibliotēkas un Daugavpils vizuālās mākslas un mājturības skolotāju radošās sadarbības rezultāts – grezna eglīte jaunā ekskluzīvā ietērpā.

Visi bibliotēkas apmeklētāji lasītavā var apskatīt skolotāju kopīgā darba rezultātu. Šoreiz eglīte ir rotāta ar māla rotaļlietām latviešu ornamentu un tradicionālo spēka zīmju formā – kopumā tās zaros ir 80 māla rotājumi. To autori -- 18 vizuālās mākslas un mājturības pedagogi -- Izglītības pārvaldes Vizuālās mākslas un mājturības skolotāju metodiskās apvienības locekļi. Visi darbi tapa Daugavpils Māla mākslas centra radošās darbnīcas ietvaros Daugavpils keramiķes Unas Guras vadībā. To radīšanā tika izmantotas visdažādākās tehnikas -- novilkšana, vīšana, pīšana.

Šāds svētku eglītes rotājuma risinājums izvēlēts, lai saglabātu tautiskās tradīcijas, tas veltīts Latvijas simtajai dzimšanas dienai. Tieši spēka zīmes un ornamenti no seniem laikiem tiek uzskatīti par pozitīvas un neizsīkstošas enerģijas nesējiem. Tiem ir ne tikai dekoratīva, bet arī rituāla, dziļi simboliska nozīme – mūžīga dzīves kustība (Saules zīme), gudrība (Zalkša zīme), labklājība un bagātība (Jumja zīme) utt. Tagad šīs tradicionālās zīmes skatāmas arī eglīšu rotu veidā, tādējādi apmeklētāji var pasmelties sev dažas idejas svētku dekoriem.

Oriģinālos eglīšu rotājumus Latgales Centrālajā bibliotēkā varēs apskatīt līdz 15. janvārim.