„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.2 °C
apmācies

Pilsētas budžetu cer pieņemt janvāra beigās

Politiķu ķīvēšanās Daugavpils domē un ieilgusī Latvijas valdības veidošana apgrūtina 2019. gada Daugavpils budžeta pieņemšanu. Domes Finanšu nodaļas vadītāja Edīte Upeniece uzskata, ka pašreizējos apstākļos deputāti spēs vienoties tikai par t.s. „bāzes budžeta” apstiprināšanu.

Pilsētas budžetu nosacīti var iedalīt divās daļās -- bāzes (pašvaldības uzņēmumu un iestāžu tēriņi) un attīstības budžets (jauni un pašlaik īstenojamie projekti, iniciatīvas). Par pirmo daļu, visdrīzāk, diskusijām nevajadzētu būt, taču pilsētu attīstīt katrs grib pa savam, un tas ik gadu izraisa ilgstošas  debates. Taču šoreiz situāciju sarežģī arī tas, ka domei nav ne vadītāja, ne izpilddirektora, kā arī daudzu politiķu vēlme sarīkot pārvēlēšanu.

Jaunajā gadā nedaudz tiks palielināta budžeta ieņēmumu daļa. Taču tas nebūs saistīts ar nodokļu ieņēmumiem, bet gan valsts dotāciju pieaugumu. Tā kā 2018. gadā tika samazināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis (līdz 20%), pašvaldības saņēma mazāk naudas no šī fiskālā instrumenta. Ņemot vērā acīmredzamo ekonomiskas izaugsmi, tas ir visai nepatīkams fakts.

 

Visu rakstu lasiet 28. decembra numurā