„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Ludzas skolēni aktīvi vāc makulatūru

Otrreizējo izejvielu vākšanas kampaņas “Tīrai Latvijai!” ietvaros jau 15. reizi “Zaļā josta” iesaista bērnus un jauniešus makulatūras vākšanā. Lai arī kampaņa tikko sākusies, līdz 2018. gada beigām pārstrādei nodotas 326,7 tonnas papīra un kartona atkritumu. Papildus otrreizējo izejvielu šķirošanai mācību iestādēs, kampaņas laikā “Zaļā josta” bērniem skaidro makulatūras pārstrādes nozīmi, atkritumu šķirošanas pamatprincipus un mudina meklēt arvien jaunus, efektīvus veidus, kā saudzēt dabu.

Noskaidrotas arī TOP3 aktīvākās makulatūras vākšanas kampaņas dalībskolas. Uz 2018. gada beigām līderos uzvirzījās Lielvārdes pamatskola, pārstrādei nododot 9 tonnas makulatūras. Otro vietu ieņem Ērgļu vidusskola, savācot 8,255 tonnas makulatūras. Savukārt labāko trijnieku noslēdz Ludzas pilsētas ģimnāzija, kuras audzēkņi pārstrādei savākuši 7,9 tonnas makulatūras.

Kampaņa “Tīrai Latvijai!” norisināsies 2018/2019. mācību gada garumā. Tās ietvaros mācību iestādes no visas Latvijas tiek aicinātas vākt makulatūru, kā arī izlietotas baterijas. Kampaņas rezultāti tiks noskaidroti 2019. gada maijā, kad aktīvākos makulatūras un izlietoto bateriju vācējus kampaņas organizatori sveiks ar īpašām balvām. Paralēli atkritumu šķirošanas kultūras pilnveidei mācību iestādēs, kampaņas “Tīrai Latvijai!” laikā “Zaļā josta” iesaista skolēnus dažādās citās izglītojošās uz vides saudzēšanu vērstās aktivitātēs – rīko vieslekcijas, aicina darboties radošajos konkursos u.c.

Kampaņas “Tīrai Latvijai!” laikā savāktās otrreizējās izejvielas – makulatūra un izlietotās baterijas – tiek nogādātas pārstrādes rūpnīcās, kur no tām ražo jaunas, vērtīgas lietas. Piemēram, daļa no savāktās makulatūras nonāk pašmāju makulatūras pārstrādes rūpnīcā “Balticfloc”, kas savākto papīru un kartonu kalnus pārstrādā unikālos celulozes šķiedras materiālos, sākot no siltumizolācijas materiāla ekovates līdz pat mājdzīvnieku pakaišu granulām.