„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Ģimenes ārsts pretojas sistēmas nebūšanām

Anatoliju Ruskuli kolēģi Preiļu slimnīcā izraudzījās par „Gada cilvēku 2018” // Foto: Dinija Jemeļjanova

„Ir vai nav manam pacientam valsts veselības apdrošināšana?” - tā kā Nacionālais Veselības dienests 1. janvārī uz mēnesi atlika revolucionārās izmaiņas Latvijas veselības sistēmā, ārstiem uz šo jautājumu pagaidām atbilde vēl nav jāmeklē. Dakteris Anatolijs Ruskulis par to neuztraucas – pie haosa veselības nozarē viņš ir pieradis. Pacientus Preiļu slimnīcas Uzņemšanas nodaļā un savā ģimenes ārsta praksē viņš ārstē jau gandrīz trīs gadu desmitus.

Vilšanās sistēmā, ne idejā

Pretēji solītajam, janvārī sistēma vēl nedarbojas – dakteris demonstrē, ka, ievadot pacienta personas kodu, informācija par veselības apdrošināšanas statusu neuzrādās. Tas gan nenozīmē, ka kopumā e-veselības sistēma ir izgāzusies, kļūdas pieļautas tās izstrādē un ieviešanā, ne pašā idejā. Dakteris atsaucas uz Baltijas ģimenes ārstu kongresā dzirdēto Igaunijas veselības aizsardzības ministres stāstījumu par to, kā pilnīga pacienta slimības vēsture pieejama pāris datorpeles klikšķu attālumā. Savukārt bažas par datu aizsardzības pārkāpumiem šajā gadījumā jāvērtē kontekstā ar faktu, ka datorizētās sistēmas palīdz izvairīties no situācijām, kad pacients nozaudē speciālista slēdzienu vai piemirst ko atstāstīt. No Saeimā jaunievēlēto politisko spēku pārstāvjiem dzirdēti arī pretēji viedokļi. Nākamo veselības ministru ģimenes ārsti aicinās neatteikties no priekšteču iesāktā un apsolītā - gan e-veselības, gan algu palielinājumiem. 11. janvārī gaidāmajā ģimenes ārstu asociācijas sēdē aicinājumu plānots noformēt oficiāli, norāda A. Ruskulis.

Šogad e-veselības sistēmā bija jāsāk rakstīt e-nosūtījumi. Reālitātē pirmajā janvāra nedēļā gan bijis tā, ka slimību kodu katalogs jeb grāmata ķieģeļa biezumā uz A. Ruskuļa galda šķirstīta reti un nosūtījumi joprojām rakstīti pa vecam. Līdzīgi kā pērn e-recepšu sakarā, vilšanos sagādājusi sistēmas izstrādātāju vilcināšanās uzsākt darbu testa režīmā un pieļautās kļūdas atsevišķās niansēs, kā rezultātā nosūtījumu rakstīšana sistēmā prasa daudz ilgāku laiku, nekā pēc vecās metodes. „Nav tā, ka negribam vai nemākam strādāt šādi, vienkārši mums netiek dota iespēja to darīt,” norāda dakteris. Ģimenes ārstu streikā 2017. gada vasarā viņš nepiedalījās, to pamatojot ar argumentu: pacienti nav vainīgi pie valsts sistēmas kļūdām.

Pilnu rakstu lasiet 8. janvāra numurā.

Pilnus rakstus varat lasīt, abonējot laikraksta e-versiju.