„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.9 °C
apmācies

Bebrenietis Sandris Šedis ir stipro roku vīrs

3 (Centrā) Sandris - pasaules čempions svara kategorijā līdz 105 kg // Foto: Egita Terēze Jonāne

Februārī notiks Ilūkstes novada labāko sportistu sumināšanas pasākums, un laureāta balvu saņems 2018. gada pasaules kausa armrestlingā čempions, daudzkārtējs Latvijas čempions, 2018. gada pasaules armrestlinga čempionāta finālsacensību dalībnieks (10. vieta), kā arī starptautisko sacensību „Rīga Open” uzvarētājs bebrenietis Sandris Šedis.

Atminoties pasaules kausa izcīņas čempionātu, kas notika novembrī Polijā, Sandris atzīst, ka tas bija ne tikai viņa un trenera Jāņa Amoliņa nopelns, bet arī veiksme. Fināla cīņā, kur Sandrim pretī stājās Krievijas sportists, viņš bija stiprāks tieši psiholoģiski, tikmēr pretinieks no satraukuma pieļāvis kļūdu, kas Sandrim garantēja pasaules čempiona titulu. „Kad cīņa beidzās, pirmajā brīdī neticējās, ka esmu uzvarējis. Vēlāk treneris un izlases biedri teica, ka esmu sagādājis viņiem un Latvijai lielu pārsteigumu,” teic Sandris.

2018. gada sezona ir pati veiksmīgākā, uzskata atlēts. Viņš ir arī Latvijas kausa izcīņas vairāku posmu un kopvērtējuma uzvarētājs. Lai gan pasaules čempionātā izdevās izcīnīt 10. vietu (piedalījās vairāk nekā 20 sportisti), tomēr Sandris sajūtas laimīgs, jo varēja mēroties spēkiem ar pasaules meistariem. „Armrestlingā panākumus var sasniegt tad, ja pie dažiem procentiem talanta pieliec klāt 90% darba. Pirms čempionāta trenējos 15 nedēļas, 5 treniņi nedēļā. Tas ir darbs ar dažādiem svariem, trenažieriem, fitnesa gumijām utt. Daudzus rīkus uztaisīju pats, izmantojot riteņa kameras gumijas. Tāpat veicu speciālus vingrinājumus plaukstai un apakšdelmam. Notiek sparinga jeb treniņa cīņas ar komandas biedriem,” saka atlēts.

Tā kā Sandris sacenšas smagsvarā (viņa svara kategorija ir līdz 105 kg), viņš neseko līdzi ēdienkartei. Tomēr atlētam jāievēro sabalansēts uzturs, kur ir gan gaļas ēdieni, gan dārzeņi.    

Kad atlēts nostājas pie galda, viņam jābūt psiholoģiski noskaņotam uzvarēt, tāpat jāatceras cīņas tehnikas. Atlēts sacenšas ar abām rokām, tās viņam ir vienlīdz stipras. Ja Latvijas mačos satraukuma nav, tad pasaules čempionātā to bija grūti pārvarēt, atzīstas Sandris. 

Mācoties Bebrenes vispārizglītojošajā un profesionālajā vidusskolā, Sandris veicis pievilkšanās pie stieņa vingrinājumus. Viņš ar draugiem trenējās arī tad, kad āra temperatūra bija -20o C. Kādu laiku jauneklis nodarbojās arī ar ielu vingrošanu. Bet, kad Bebrenē atvēra trenažieru zāli, Sandris sāka trenēties tur, un 12. klasē bija uzaudzējis muskuļu masu. Armrestlingam jeb roku cīņai pievērsies nejauši. Mācoties Latvijas Sporta akadēmijā, Sandris apmeklēja svaru zāli, kur studiju biedrs pa jokam uzaicināja lauzties ar rokām. Sandris esot uzvarējis, bet studiju biedrs nav licies mierā un pierunājis Sandri piedalīties Latvijas kausa izcīņas posmā. Toreiz viņš 20 sportistu konkurencē ierindojās 6. vietā. Pienācis klāt Jānis Amoliņš, kurš ir daudzkārtējs pasaules čempions, un uzaicināja trenēties savā klubā „Koka roka”. „Pirmais treniņš pagāja smagi. Rokas bija tiktāl nogurušas, ka nevarēju atvērt ūdens pudeli. Pēc tam jau iejutos treniņu vidē kā mājās. Esmu pateicīgs Jānim Amoliņam. Viņš trenē mani jau 5 gadus. Paldies Ilūkstes novada domei par finansiālu atbalstu,” saka Sandris.

Šobrīd pasaulē spēcīgākais atlēts jau ir atgriezies dzimtajā Bebrenē un, būdams diplomēts treneris, dibina biedrību, jo plāno atvērt savu klubu Ilūkstes novadā un trenēt pusaudžus un jauniešus no 14 gadu vecuma. Tāpat viņš gatavojas 2019. gada mačiem, piemēram, pasaules kausa izcīņā un pasaules čempionātā būs jāsacenšas ar spēcīgajiem Ukrainas, Krievijas atlētiem, savukārt Latvijas čempionātos uz zelta godalgām un uzvarētāju kausiem pretendē daudzkārtējais pasaules, Eiropas un Latvijas čempions Normunds Tomsons, kā arī viņa treneris Jānis Amoliņš.