„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.6 °C
nedaudz mākoņains

Daugavpils novadā reformām pa priekšu neskries

Dinija Jemeļjanova

13. Saeimas vēlēšanu rezultāti jau 7. oktobra rītā liecināja, ka nākamo soli politiķa karjerā varēs spert trīs Daugavpils novada domes deputāti, tai skaitā priekšsēdētāja Janīna Jalinska. Viņas amatā novembrī stājās Arvīds Kucins, kas karjeru pašvaldību vadībā veidojis vēl ilgāk nekā viņa priekšgājēja. To varēs izmantot, sagaidot pārmaiņas, ko pašvaldībām sola jaunie poliskie spēki, tomēr, kā liecina priekšsēdētāja teiktais sarunā ar „Latgales Laiku” – Daugavpils novadā reformām pa priekšu neviens neskries.

- Šobrīd top pašvaldības budžets. Kur nākamgad plānots ieguldīt lielākās summas?

Tas atkarīgs gan no Eiropas Savienības finansējuma, gan pašu līdzekļiem. Par pašvaldības līdzekļiem pagājušā gadā īstenojām siltināšanas projektus, veicām dziļurbumu aku sakārtošanu pagastos. Skaitļi, ko esam saņēmuši no Finanšu ministrijas, ir pagaidu budžets, tāpēc vēl nezinām, cik lielus aizņēmumus šogad varēsim ņemt. Naujenes pagasta pārvaldei tikko atļāvām noslēgt līgumu par ēkas projektēšanu bibliotēkai. Vēl jāizlemj, ko darīsim ar Līksnas kultūras namu. Pirmo projektu noraidījām, pašlaik šis jautājums līdz galam nav izlemts.

Diemžēl mūsu iespējas ir ierobežotas un daudz kas atkarīgs no tā, kā rīkosies jaunā valdība. Jāsagaida solītā pašvaldību reforma, tad varēs kārtot izglītības, veselības un citus tīklus. Ja atrisinās savstarpējo norēķinu sistēmu par skolēniem, pašvaldības, varbūt, pašas vairāk skatīsies, kā pārveidot skolu tīklu.

- Skolu tīkla nākotni Daugavpils novadā vistiešāk ietekmē skolēnu pārvadājumi?

Pirmais, kas izvēlas, kuru skolu bērnam apmeklēt, ir vecāki, nevis pašvaldība. Nīcgales vecāki pateica, ka uz tuvāko, Kalupes pamatskolu, savus bērnus nesūtīs, labāk lai brauc uz Špoģiem. Ja nebūtu savstarpējo norēķinu, tad tas process izskatītos citādāk. Tagad ir tā, ka autobuss no Nīcgales brauc caur Kalupi un arī vidusskolēnus no abiem pagastiem aizved uz Špoģiem.

Šobrīd skolēnu autobusi novadā dienā nobrauc 3,5 tūkstošus kilometru. Diemžēl bērni vairs negrib iet pat puskilometru līdz pieturvietai, autobusam jānobrauc gar pašu māju. Pirms pāris gadiem Autotransporta direkcija vēlējās saskaņot skolēnu autobusus ar savu tīklu, iedevām informāciju, lika uz kartes, bet, kā saprotu, nekas viņiem nesanāca. Reisa autobuss Rīga-Daugavpils var apstāties Līksnā, bet līdz Vaboles skolai aizvest nevar.

- Skolas būs vajadzīgas, ja novadā apmetīsies jaunās ģimenes. Kādā stāvoklī šobrīd ir dzīvojamais fonds, infrastruktūra ciematos?

Dzīvojamais fonds novadā ir raibu raibais. Ir uzņēmēji, kas vēršas pie mums ar jautājumu, kur viņu darbiniekiem dzīvot. Šīs lietas dokumentāli ir grūti kārtot, bet cenšamies palīdzēt. Jāiegulda kanalizācijas, centralizētās apkures sistēmās, jāsakārto jumti, kāpņutelpas. Tukšas mājas ir Nīcgalē, Višķos, Vīgantos. Šogad Vīgantos plānots ieguldīt attīrīšanas iekārtu atjaunošanā. Jau vairāku gadu garumā tika realizēti vairāki ES atbalstīti projekti ūdens un kanalizācijas sistēmu sakārtošanai, tikai divos pagastos - Vabolē un Nīcgalē - to nepaspēja izdarīt. Tāpēc Nīcgalē šogad nācās atjaunot artēzisko aku par budžeta līdzekļiem. Pieprasījums pēc dzīvokļiem pieaug Ceļinieku ciemā, Locikos. Projektus daudzdzīvokļu māju iekšpagalmu sakārtošanai plānojam arī citviet.

- Pirms pāris gadiem Daugavpils novads apņēmās apsaimniekot Višķu tehnikuma teritoriju. Ko iesāksiet, ja iestādi likvidēs?

Bezīpašnieka ēku tur praktiski nav, daudzas kompleksa ēkas ir pārdotas. Situācija atkarīga no jaunā izglītības un zinātnes ministra, bet, neatkarīgi no tā, teritorija būs jāuztur. Malnavas koledžas direktoram nav iebildumu, ka Višķos tiktu uzņemti studenti. Kopumā gan tas ir sāpīgs jautājums, jo šobrīd izskatās - ja nekas nemainīsies, augustā izglītības programmas īstenošanas vietu „Višķi” slēgs.

Pilnu rakstu lasiet 11. janvāra numurā.

Pilnus rakstus varat lasīt, abonējot laikraksta e-versiju.