„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.8 °C
apmācies

Ceļvedis „Ebreju Latgale” iznāk angļu valodā

LL arhīva foto

Pagājušā gada nogalē Daugavpils vēsturnieks, novadpētnieks, muzeja „Ebreji Daugavpilī un Latgalē” vadītājs Josifs Ročko laidis klajā ceļvedi „Ebreju Latgale” angļu valodā.

Šis ir otrais, papildinātais izdevums. Pirmais ceļvedis, kurš iznāca 2014. gadā, jau kļuvis par bibliogrāfisku retumu. Dažu gadu laikā Latgalē tapuši jauni kultūrvēsturiski pieminekļi, kuri saistīti ar ebreju kultūru.

Daugavpilī, Mihoelsa namā, izveidota dižajam aktierim veltīta izstāde. Pie bijušā geto Grīvā uzstādīts piemineklis tā gūstekņiem. Rēzeknē, Zaļajā sinagogā, darbojas koka sakrālā mantojuma saglabāšanas centrs, kā arī skatāma ekspozīcija par pilsētas ebreju dzīvi. Šeit pat 2018. gada nogalē uzstādīta Kukļu dzimtas piemiņas zīme. Kukļi nodzīvoja Rēzeknē vairāk nekā 250 gadus un deva ievērojamu ieguldījumu tās attīstībā. Savukārt Ludzā tūristus piesaista ebreju muzejs, kurš atrodas sinagogas ēkā. Tā ir visvecākā koka sinagoga Baltijas valstīs.

Krāslavā uz bijušās sinagogas ēkas uzstādīta piemiņas plāksne, kura atgādina, ka kādreiz šajā pilsētā dzīvojuši ebreji. Preiļos, pateicoties pilsētas Goda pilsoņa D. Zilbermana (pašlaik ASV pilsonis) finansiālajai palīdzībai, uzbūvēta arka ebreju kapos. Vairākās pilsētas un apdzīvotās vietās, pateicoties Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei, uzstādīti pieminekļi holokausta upuriem.

Ceļvedī „Ebreju Latgale” iekļauts raksts par izciliem Latgales ebrejiem, kā arī informācija par ebreju vēsturi lielākajās reģiona pilsētās. Sešdesmit četras lappuses biezajā ceļvedī ir vairāk nekā 90 dažādu objektu, pieminekļu fotogrāfijas un to skaidrojumi.

Ceļveža „Jewish Latgale” I. Ročko veltīja Latvijas simtgadei. Tas tiks laists klajā, pateicoties Daugavpils domes un Daugavpils ebreju kopienas finansiālam atbalstam.

Vēsturnieks un kopiena plāno uzstādīt cietoksnī pieminekli pēdējiem Daugavpils geto gūstekņiem, kuri tur atradās no 1942. gada 1. maija līdz 1943. gada 28. oktobrim, kā arī piemiņas zīmi bijušās sinagogas vietā Višķos.

Jau pavisam drīz, ziemas beigās vai pavasarī, muzeja „Ebreji Daugavpilī un Latgalē” un sinagogas apmeklētāji varēs skatīt izstādi „Slaveni Latgales ebreji”, kura būs turpinājums izstādei par slaveniem Daugavpils ebrejiem.