„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.3 °C
apmācies

2018. gada aktīvākie jaunieši – Kalupē un Kalkūnē

Laura Kukle (no kreisās) un Sandra Tkačenko // Foto: Dinija Jemeļjanova

11. janvārī Daugavpils novada kultūras centrā „Vārpa” noskaidroti pērnā gada aktīvākie jaunieši Daugavpils novadā. Šoreiz galvenās balvas aizceļojušas uz Kalupes un Kalkūnes pagastu.

Jau pirmajā darba gadā sevi izdevies pierādīt Kalupes pagasta jaunatnes lietu speciālistei Sandrai Tkačenko, viņa saņēma galveno balvu nominācijā „Gada jaunatnes darbinieks”. „Daudz sadarbojamies ar citiem jauniešiem, apmeklējam pasākumus ne tikai Daugavpils novadā, bet arī citur Latvijā,” Sandra atzīst, ka vistuvākie draugi un piemērs dažādu projektu īstenošanā viņiem ir Višķu pagasta jaunieši. Lai gan Kalupē ir daudz jauniešu, kas mācās citos pagastos, S. Tkačenko uzskata, ka visērtāk tiem ir iesaistīties tās jauniešu kopienas aktivitātēs, kas atrodas tuvāk dzīvesvietai.

Latgales plānošanas reģiona pārstāvis Oskars Zuģickis ar balvām - ceļojumiem iepriecināja Natāliju Polovaju un Rūdolfu Lukaševiču

Kalupes jaunieši pulcējas multifunkcionālajā centā „Varavīksne”, taču nelielā ēka ir novecojusi un to nākas dalīt ar sociālajiem darbiniekiem un ģimenes ārsta praksi. Ideju, ka jauniešiem vajadzētu plašākas un modernākas telpas, atbalsta arī šī gada Daugavpils novada „Gada jauniete” – Kalupes pamatskolas 9. klases skolniece Laura Kukle. Viņa labprāt iesaistās vietējo pasākumu organizēšanā un piedalās intelektuālajās spēlēs.

Telpu jautājums ir aktuāls arī Kalkūnes pagasta jauniešiem, kas saņēma galveno balvu nominācijā „Gada aktīvākais pagasts darbā ar jaunatni”. „Pirms gada pulcējāmies pagasta pārvaldes ēkā, bet tagad mums ir atvēlētas telpas pašvaldības dzīvoklī,” Kalkūnes pagasta jaunatnes lietu speciāliste Natālija Polovaja atzīst, ka sapnis par jauniešu centru nav ātri un viegli īstenojams, tas jālolo vairākus gadus. Kā vienu no lielākajiem pagājušā gada sasniegumiem viņa min ielīgošanas pasākumu visiem novada jauniešiem Raiņa mājā Berķenelē. Ar muzeja vadību jauniešiem izveidojusies cieša sadarbība. „Aktīvāko jauniešu grupa – tie ir apmēram 20 skolēni. Kad kādu pasākumu drīkst apmeklēt tikai seši jaunieši, grūti izvēlēties,” Natālija stāsta, ka lielākā daļa ir pamatskolas vecumā. Ir tādi, kas mācās turpat Kalkūnei tuvākajā skolā, Randenē, tomēr ir arī jaunieši, kas mācās Sventē, Medumos vai pilsētas skolās. Kaļot plānus Kalkūnes 500 gadu svinībām, jaunieši apņēmušies izveidot fotostūrīti.

Natālijas darbu pasākumā izcēla arī Latgales plānošanas reģions. Viņai pasniegta balva – brauciens ar plostu pa Daugavu un ceļojums uz Stokholmu. Savukārt Višķu pagasta aktīvais jaunietis Rūdolfs Lukaševičs varēs doties braucienā uz Horvātiju.

Kalkūnes pagasta jauniešiem arī nākamais gads būs izaicinājumu pilns

2018.gadā pieaudzis to Daugavpils novada jauniešu skaits, kas veic brīvprātīgo darbu. Vairāk nekā 80 jaunieši ir sasnieguši to darba stundu apjomu, kas ļauj saņemt apliecību par pieredzi brīvprātīgajā darbā. Pasākumā noskaidrotas arī veiksmīgākās pagastu komandas Intelektuālo spēļu sezonā – 1. vietā ierindojušies Salienas pagasta jaunieši.

  • Gada jaunietis – Laura Kukle (Kalupes pag.)
  • Gada jaunatnes darbinieks -- Sandra Tkačenko (Kalupes pag.)
  • Gada aktīvākais pagasts darbā ar jaunatni – Kalkūnes pagasts
  • Gada brīvprātīgais -- Mārtiņš Pabērzs (Līksnas pag.), Jeļena Maslova (Kalkūnes pag.) un Gatis Pētersons (Višķu pag.)