„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.3 °C
apmācies

Preiļu bibliotēka uzvar mazo grantu projektu konkursā

preili.lv

Preiļu novada galvenās bibliotēkas biedrība „Mēs bibliotēkai” ar āra spēļu projektu „Mana bibliotēka” saņēma nodibinājuma „Viduslatgales pārnovadu fonds” mazo grantu projektu konkursa „Iedzīvotāji veido savu vidi 2018” galveno balvu. Savukārt Līvānu iedzīvotāju iniciatīvas grupa „Ceiruleiši” par Līvānu 1. vidusskolas folkloras kopas „Ceiruleits” jaunākās grupas tautas tērpu aušanas projektu sumināta ar skatītāju simpātiju balvu.

Projekta „Spēles saliedē ģimeni, draugus un domubiedrus” vadītāja Velta Popa pastāstīja, ka biedrības „Mēs  bibliotēkai” dalībnieki sadarbībā ar brīvprātīgajiem paši izgatavoja 4 spēles „Vaboles un mārītes”, „Punktu ķērājs”, „Lielais domino” un „Precīzais metiens” un izdomāja lielformāta (3x3m) spēles „Jautrais ceļojums pa Preiļiem”, „Lidojošo šķīvīšu dārts” un „Riču raču”, kas tika izgatavotas tipogrāfijā.

„Ideja par āra spēlēm radās grāmatu svētkos. Mēs sapratām, ka pietūkst āra spēļu, kas varētu apvienot dažādu paaudžu cilvēkus, ļautu iepazīt dzimtos Preiļus un brīvi izkustēties dabā. Tāpēc izdomājām spēles, atradām drukātavu, kas izdrukāja lielās spēles, bet paši izveidojām mazākas spēles, piemēram, lielo domino. Tās var spēlēt gan laukā, gan lielākā telpā,” teica V. Popa.

Preiļu novada galvenās bibliotēkas vadītāja Ilona Skorodihina atzina, ka ES un mazo grantu projektu konkursa „Iedzīvotāji veido savu vidi” finansējums ir papildu atbalsts bibliotēkas budžetam un palīdz uzlabot bibliotēkas vidi un dažādot pasākumus. 2018. gadā bibliotēkā bija reģistrēti 2845 lietotāji un tika rīkoti 3-4 lielāki pasākumi mēnesī.  

Nodibinājums „Viduslatgales pārnovadu fonds” 2018. gadā saņēma 44 projektu pieteikumus, bet 2017. gadā - 39 no Aglonas, Līvānu, Preiļu un Vārkavas novada un, kā uzsvēra nodibinājuma valdes locekle Janīna Beča, iedzīvotājiem ir liela interese paveikt sabiedrībai nozīmīgus darbus, piemēram, sterilizēt bezsaimnieku kaķus, rīkot ģimeņu svētkus u.c. Maksimālā atbalsta summa vienam projektam ir 550 eiro, turklāt biedrības un iedzīvotāji otro gadu piesaista arī līdzfinansējumu.