„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Neuzcēla Rīgas metro, taču kļuva par akmeņkali

Jersikas pagasta akmeņkalis Imants Laizāns saka, ka tikai šogad gūs nelielu atelpu, jo Latvijas simtgades gadā viņš izkalis vairākas stēlas jeb vertikālas akmens plāksnes un citus piemiņas objektus Latgalē un citur. Imantam pasūta arī kapa pieminekļus, māju nosaukumus un citus akmens darbus. Darbnīcā „Gospori” akmens balsi, pieskaroties ar speciāliem instrumentiem, var dzirdēt arī brīvdienās, teic meistars: „Saņemot pasūtījumu, paiet laiks, līdz atrodu īsto akmeni, kurš uzrunā, pēc tam darbs negrib, lai to gaida. Privātajā biznesā nav brīvdienu.”

Imants akmeņus pasūta firmās vai arī cilvēki paši atved viņam akmeņus, kurus atraduši savā laukā vai mežmalā. Atradis ideju, viņš izmanto desmitiem instrumentu, tostarp mazākus un lielākus āmurus, kaltus, slīpmašīnu. „Strādājot darbnīcā, apstājas laiks. Zemniecība un amatniecība ir grūtākais darbs, bet, ja tu ļaujies, tu atjaunojies garā. Cilvēki saka, ka mani akmeņi nebojā vidi,” lepojas Imants.  

Tā kā Imanta dēls strādā Vācijā, laiku pa laikam turp dodas arī Imants. Viņš jau ir uzaicināts atjaunot 17. gs. portālu jeb dekoratīvu ieeju Hamburgā, kas ir trīs stāvu ēkas augstumā un kuru pats ar dēlu bija nojaucis pirms Admiralitātes ielas rekonstruēšanas un jaunas ēkas būvniecības. Imants daudzreiz ir pārliecinājis saimniekus, ka māju vai saimniecības ēkas, lai tās kalpotu vairākām paaudzēm, jābūvē uz akmens pamatiem, iemūrējot stūros metra dziļumā akmeni „zirga zobs”.   

Visu rakstu lasiet 29. janvāra numurā.