„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+5.8 °C
apmācies

Preiļos aizvadīts Robotikas čempionāts

26. janvārī Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas telpās valdīja liela rosība – jau trešo gadu norisinājās Preiļu Robotikas čempionāts, kas šogad bija arī viens no Latvijas Robotikas čempionāta posmiem. Sacensības tika rīkotas ar mērķi veicināt bērnu un jauniešu interesi par inženierzinātnēm un robotiku, kas ir viena no visstraujāk augošajām nozarēm pasaulē.

Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas direktores vietnieks, Preiļu Robotikas kluba vadītājs un viens no čempionāta organizētājiem Juris Erts pavēstīja, ka čempionāts pulcēja dalībniekus no 60 komandām, kuri reģistrēja 341 robotu, pārstāvot Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas valstis, kas, līdzīgi kā pagājušajā gadā, ir kārtējais sacensību dalībnieku skaita rekords Latvijas robotikas sacensībās. Skolu jaunieši, amatieri un arī profesionāļi sacensībās piedalījās vairākās disciplīnās – Mini Sumo, Lego Sumo, iRobot Sumo, Lego Līnijsekošana, Līnijsekošana (brīvā konstrukcija), Lego Folkrace, Folkrace (brīvā konstrukcija), Freestyle, VEX un šogad arī bija jauna disciplīna – dronu sacensības.

Sacensības iesākās ar Preiļu novada domes priekšsēdētājas Marutas Plivdas, Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas direktores Ligitas Pauniņas un LR 13. Saeimas deputāta Alda Adamoviča apsveikumiem dalībniekiem. Sacensību atbalstītāji saņēma pašvaldības Pateicības rakstus.

Pasākumu visas dienas garumā bagātināja kolorītais čempionāta vadītājs Kristaps Skutelis. Sacensību starplaikos dalībniekiem bija iespēja redzēt Mega sumo (3kg) robotu cīņu paraugdemonstrējumus JEPVĢ absolventu Armanda Upenieka un Māra Beča izpildījumā un Latvijā radītos mazākos sumo cīņas robotus – Micro sumo (5×5 cm) un Nano sumo (2.5×2.5 cm) robotus, kurus uzbūvējis godalgām bagātais dažāda mēroga pasaules sacensību laureāts Aleksandrs Tikačovs.

Ievērojami ir arī Preiļu Robotikas kluba dalībnieku sasniegumi Preiļu posmā: Matīss Buks izcīnīja 1. vietu Mini sumo disciplīnā Pro grupā, 2. vietu un 4. vietu brīvās konstrukcijas robotu Folkrace disciplīnā, Lauris Šmeiksts ierindojās 2. vietā brīvās konstrukcijas Līnijsekošanas disciplīnā skolēnu grupā, Margarita Džeriņa ieguva 3. vietu brīvās konstrukcijas Līnijsekošanas disciplīnā skolēnu grupā, Eduards Lipiniks – 3. vietā brīvās konstrukcijas Līnijsekošanas disciplīnā studentu/amatieru grupā, Edīte Meikulāne iRobot disciplīnā izcīnīja 3. vietu un Rinalds Pākste ieguva 4. vietu, savukārt Niks Kursītis un Bruno Rivža izcīnīja 3. vietu VEX robotu sacensībās.

Sacensību laikā tika izcīnītas un pasniegtas 45 sponsoru sarūpētas balvas, kopumā sacensībās tika izcīnītas vietas uz 15 pjedestāliem. Godalgoto vietu ieguvēji saņēma vērtīgas balvas, kuras tika sarūpētas, pateicoties sacensību sponsoriem un atbalstītājiem: SIA “Arka Preiļi”, SIA “Preiļu celtnieks”, iRobot, Tomega, Robotiem.lv, Starptautiskā Inovāciju skola, Capital, MultiCore, Mikrotik, Letera, Lemona, Certes, Proline, Goodman group, Intrum, LMT.

Latvijas Robotikas čempionāta sezona ilgst no 2018. gada 15. decembra līdz 2019. gada 11. maijam, šajā laikā dodot iespēju skolēniem, studentiem un robotikas entuziastiem nodemonstrēt savas robotu būvēšanas prasmes 5 sacensību posmos. Pērnā gada 15. decembrī Rīgas Transporta un sakaru institūtā tika aizvadīts pirmais posms, 26. janvārī aizritēja Preiļu Robotikas čempionāta posms, savukārt nākamie posmi norisināsies: 23. februārī - “Siguldas robotu kauss”, 27. aprīlī - Rēzeknes novada Maltas vidusskolā un 11. maijā - Rīgas Tehniskajā universitātē. Pieaugot robotikas sacensību un dalībnieku skaitam Latvijā, jaunais formāts ļauj katram izvēlēties sev tuvākās sacensības un kvalitatīvi tām sagatavoties, jo kopvērtējumā tiek ieskaitīti labāko posmu rezultāti.