„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.8 °C
apmācies

Svinēt skolas un lauku ciema izglītības vēsturi

Rīt, 2. februārī, Kalupes pamatskola aicina atzīmēt 160 gadus ilgo izglītības vēsturi Kalupē. Lai gan lauku skolu nākotnes perspektīvas rada bažas, Kalupes pamatskolas pedagogu prātus vairāk nodarbina jautājumi, kā palīdzēt bērnam realizēt savu potenciālu.

Aizritējušajā 16. desmitgadē Kalupes pamatskolas vēsturē iezīmējas nozīmīgas pārmaiņas -- notikuši vērienīgi skolas ēkas remontdarbi. Nomainīts jumts, renovēta sporta zāle, sanitārie mezgli, ar modernām iekārtām labiekārtota virtuve. Ja līdz 2015. gadam pirmsskolas grupām tika atvēlēta atsevišķa ēka, tad tagad visi mācās galvenajā skolas ēkā, kas uzbūvēta 1959. gadā. Vecā ēka pašlaik ir tukša, lai gan tā vislabāk liecina par skolas garo vēsturi, tajā skolēni mācījās jau kopš 1884. gada. Izglītošanos Kalupē savā laikā atbalstījuši Kalupes un Arendoles muižas grāfs un grāfiene Plāteri-Zībergi, arī 35 Kalupes draudzes skolas skolēniem tika apmaksāta uzturēšanās. Vēsturiskajos dokumentos figurē fakts, ka Kalupē jau tolaik nav bijis lasīt vai rakstīt nepratēju.

Remonta laikā vairākas telpas ierīkotas īpaši mājīgi. Viena no tām ir dzīvās dabas stūrītis, ko pārrauga skolotāja Rita Koržeņevska. Būros un akvārijos mīt dažādi putni, zivis, kukaiņi. „Darbošanās dzīvās dabas stūrītī noder gan mācību procesā, gan lietderīgai laika pavadīšanai starpbrīžos,” tā skolotāja R. Koržeņevska, kura Kalupes pamatskolas skolotāju kolektīvā šobrīd ir ar vislielāko pieredzi. Dabas stūrītis darbojas jau 25 gadus. Skolotāja stāsta, ka, tuvojoties vasaras brīvlaikam, dabas draugu pulciņa dalībnieku vidū rodas konkurence -- kurš kuru dzīvnieku varēs ņemt mājās. Tas ļauj pedagogam iemācīt bērniem arī prasmi spēt uzņemties atbildību.  

Visu rakstu lasiet 1. februāra numurā.