„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Nesapīties aukliņās

Medumu pamatskolā gandrīz divus gadu desmitus darbojas marionešu teātris. Skolotājas Nataļjas Ogurcovas vadībā jau vairākas skolēnu paaudzes apguvušas šī retā teātra veida mākslas pamatus, trenējot roku veiklību un pacietību.

Pirmo marionešu lelli Nataļja Ogurcova uzšuva savam dēlam, kurš ko līdzīgu bija pamanījis kādā grāmatā. Kopš tā brīža pagājuši jau gandrīz 20 gadi, un tagad skolotāja lēš, ka mēģinājumu telpā varētu būt vairāk nekā 100 marionešu. Vienas lelles uzmeistarošanai jāvelta apmēram divi vakari, lelles top no veciem mēteļiem, halātiem un citiem apģērba gabaliem. Reiz kāda šuvēja atdevusi divus maisus audumu atgriezumu, kā rezultātā tapušas lelles izrādei „Etnofestivāls”. Skolotāja smej, ka marionešu izgatavošanā iesaistīta visa viņas ģimene, vīrs pagatavo koka krustiņus, pie kā piesiet aukliņas, dēls palīdz atrast mūziku izrādei.

„Marionetes ir viens no leļļu veidiem,” N. Ogurcova ir pārliecināta, ka visgrūtāk rīkoties ir tieši ar marionetēm, „pats sarežģītākais ir iemācīt bērnu pareizi paņemt lelles, lai diedziņi nesapītos.” Savukārt izrādes laikā jābūt uzmanīgiem, mainot pozīcijas, jo neesot nekā ļaunāka par to, ja divu vai vairāku leļļu diegi sapinas savā starpā. „Pēc tam atšķetināt ir ļoti grūti, tagad to varu izdarīt 10 minūtēs, agrāk vajadzēja pat pusstundu, stundu,” skaidro skolotāja. Kad apgūti pamati darbā ar marionetēm, bērni paši eksperimentē un pēta, kā lellēm kustēties atbilstoši scenārijam un mūzikas ritmam.

Visu rakstu lasiet 1. februāra numurā.