„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+1.1 °C
neliels sniegs

Klajā nākusi Ingridas Tāraudas dzejas grāmata "Pajautys"

Klajā nācis latgaliešu dzejnieces un skolotājas Ingridas Tāraudas dzejas krājums “Pajautys”. Grāmata lasītājiem tiek piedāvāta latgaliešu valodā, un to ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu izdevusi biedrība “Atvērtās krātuves”.

Ingrida Tārauda ir spilgta savas paaudzes literāte, kura pārliecinoši sevi pierādījusi latviešu dzejā, jau kopš deviņdesmito gadu beigām publicējoties gan presē, gan dažādos dzejas almanahos un kopkrājumos. Viņai iznākuši četri dzejas krājumi – „Vīgla byušonys ironeja” (2000), „Izdadzynuota sirds” (2001), “Boltais šokolads” (2002) un “Bisers zam kuoju” (2017). Atšķirībā no iepriekšējām I. Tāraudas dzejas grāmatām, kuras tapušas kā bilingvāli krājumi, „Pajautys” rakstīta tikai latgaliski un ir autores veltījums  dzimtajam novadam, tiecoties saglabāt un uzturēt dzīvu latgaliešu valodas tradīciju kā visai Latvijai nozīmīgu un neatņemamu kultūras mantojuma daļu.

Dzejas autore ilgus gadus strādājusi par latviešu un krievu valodas un literatūras skolotāju. Pirms vairākiem gadiem I. Tārauda  pārcēlusies uz dzīvi Īrijā, kur bijusi skolotāja, arī latviešu diasporas skolu vadītāja, izveidojusi latviešu skoliņu “Saulessvece”; nodibinājusi un vadījusi Īrijas latviešu literātu grupu “Baltie vārti”. 2015. gadā par nozīmīgu ieguldījumu latviešu izglītības darbā Īrijā Ingrida Tārauda apbalvota ar Latvijas Republikas ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Īrijas Republikā Atzinības rakstu.

“Ingridas Tāraudas grāmata ir vienā elpas vilcienā izlasāms mīlestības stāsts: sajūta – pajauta. Ar aprautām rindām bez pieturzīmēm, piestājot tikai tur, kur mežonīgā skrējienā pret vēju sāpe iedur pakrūtē. Prieks, ka svešā vidē dzīvojot, dzimtā latgaliešu valoda nav noplicinājusies, bet gan noslīpējusies, spalga un tīra, bez liekvārdības. Skaists devums latgaliešu-latviešu literatūrā,” tā “Pajautys” novērtējusi pazīstamā  Latgales dzejniece Anna Rancāne.