„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.9 °C
apmācies

Pilskalnietis Aivars Žurila izgatavo koka laikrāžus

Ienākot Aivara un Agneses Žurilu mājās „Senči”, redzami dažāda izmēra pulksteņi, darināti no ozola, oša, kļavas, bērza saplākšņa u.c. Aivars tikšanās dienā pa māju dzīvoja kopā ar suni Urku, jo Agnese ar dēliņu (2 gadi) bija Jēkabpilī. „Koka dizaina darbnīcā „Wood works”, kuru izveidojām par Eiropas Lauksaimniecības lauku attīstībai un pašu finansējumu, laikrāžu ir vēl vairāk. Tie ir no dabiska koka. Esam iegādājušies aprīkojumu, kurš ļauj izgatavot arī suvenīrus, māju nosaukumus u.c. koka izstrādājumus,” teic „Senču” saimnieks.

Viņš ir autors ne tikai pulksteņiem, bet arī suvenīriem, tostarp gaļas dēlīšiem ar iegravētu uzrakstu par ģimenes vērtībām.

Aivars koku apstrādā minimāli, jo grib saglabāt tā dabisko faktūru, krāsu, tāpat Latvijas kokā iestrādā kokus no Dienvidamerikas, Āfrikas. Tiem ir tumšāki vai vairāki toņi, atšķirīga cietība, porainība, faktūra. Stāsta Aivars: „Vienīgais tumšais koks Latvijā ir ozols, bet tas ir diezgan porains. Es izgatavoju ciparus no viena, pamatni no otra, bet uzrakstu -- no trešā koka, un tas piešķir pulkstenim unikalitāti. Pulksteņa oriģinalitāti cenšos uzsvērt arī ar formu, izmēru, biezumu. Ir sērijas „Latvija”, „Māras zeme” u.c. pulksteņi

Visu rakstu lasiet 5. februāra numurā.