„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+8.8 °C
apmācies

50 zilā nokrāsas

Sergejs Sokolovs

Daugavpils tautas fotostudija „Ezerzeme-F” regulāri priecē pilsētas iedzīvotājus ar dažādām ekspozīcijām. No 5. februāra Latgales Centrālajā bibliotēkā skatāma jauna izstāde – šoreiz fotomākslinieki piedāvā apmeklētājiem savu skatījumu uz zilās krāsas toņu plašo paleti.

Mākslinieku izvēli nosaka zilās krāsas pārsteidzošās īpatnības. Tā ir viena no trim pamatkrāsām (sarkana, zaļa, zila), kuru 255 tonalitātes dod iespēju veidot vairāk nekā 16 miljonus dažādu nokrāsu. Fotostudija plāno izveidot izstādes, kuras būs veltītas visām trim krāsām. Savukārt zilā krāsa no trim pamatkrāsām tika izvēlēta kā pirmā, jo ir visatbilstošākā pašreizējam gadalaikam.

Izstādē skatāmi studijas „Ezerzemes-F” divpadsmit fotogrāfu 32 darbi. Izņemot klasisko zilo – ūdens un debess toņus, fotomākslinieki atraduši šo krāsu visnegaidītākajās vietās. Loga apmale Krētā, dūmu mutuļi naktsklubā, Daugavpils ēku izgaismojums, vārtiņi Santorini salā – zilais pēkšņi „ielaužas” fotogrāfijā kā spilgts gaišzils plankums vai „izplūst” pa to vieglā, gandrīz pelēkā nokrāsā. Mākslinieki uzskata, ka ikvienam zilā spektra tonim ir dziļa jēga. Ne velti tīras gaišzilas debesis var dāvāt cerību, daudzi zilās krāsas toņi nomierina, savukārt citi kaitina vai spēj izraisīt depresiju.

Vairākums mākslinieku ir vienisprātis, ka zilā krāsa vislabāk izskatās kontrastā vai arī uz tādu pašu tīru krāsu – baltas, zaļas, dzeltenas -- fona. Kāds fotogrāfs speciāli izstādei „ķēra” noteiktu zilās krāsas nokrāsu, kāds, skatoties savus darbus, konstatēja, cik negaidīti svaigi šī krāsa izskatās fotogrāfijā.

Jāpiebilst, ka Daugavpils iedzīvotājiem tagad ir iespēja baudīt visdažādākās zilās nokrāsas līdz pat februāra beigām.