„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.2 °C
apmācies

Neapjukt brunču raibumā

Daugavpils Latviešu kultūras centrs un Tautas tērpu centrs „Senā klēts” turpina sadarbību, iepazīstinot ar Latvijas kultūrvēsturisko novadu tautas tērpu dažādību. Šogad uzmanība pievērsta vienam no galvenajiem tautas tērpa elementiem – brunčiem un tapusi izstāde „Man deviņi raibi brunči”.

„Latgali šajā izstādē pārstāv 19 audumu brunči,” izstādes atklāšanā 1. februārī pastāstīja „Senās klēts” vadītāja Ziedīte Muze, „gatavojot izstādi, mums izdevās ievērojami papildināt savu krājumu. Nesen esam apzinājuši Varakļānu pusei raksturīgo brunču audumu. Tajā pašā laikā ir pagasti, kur raksturīgi vairāki brunču audumi, piemēram, bijušajā Jasmuižas pagastā tādi ir veseli trīs.” Brunču rakstu jaunatklāšana visbiežāk atkarīga no vietējo muzeju vai, piemēram, tautas deju kolektīvu rocības. Z. Muze apgalvo, ka nereti viss sākas no nejauši atrasta kožu saēsta neliela brunču auguma gabaliņa.

Vairāk lasiet 8. februāra numurā.