„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Bibliotēka aicina uz tikšanos ar rakstnieku Vadimu Verņiku RU

13. februārī plkst. 17.30 Latgales Centrālās bibliotēkas Nozaru literatūras sektorā (Rīgas ielā 22a, 2. stāvā) notiks literāra tikšanās ar Latvijas krievu autoru Vadimu Verņiku, romāna «Горлица» autoru.

Vadima Verņika radošais mūžs līdz šim ir bijis saistīts ar mozaīku mākslu. Ilgus gadus nostrādājis par vitrāžu mākslinieku, mūža pilnbriedā viņš pievērsās rakstīšanai. Literatūrā debitēja 2017. gadā ar romānu «Горлица» (latviski – ūbele). Tajā risināta iemīlēšanās tēma un pirmo jūtu ietekme uz cilvēka personības veidošanos un turpmākās dzīves līkločiem.

Romāna darbība aizsākas 20. gadsimta 80. gados vārdā nenosauktā miestiņā Igaunijas laukos. Jaunam pārim, kuru satuvina pirmās mīlestības jūtas, ceļā uz laimi jāpārvar virkne šķēršļu un grūtību. Starp tām spilgti izceļas puiša dienests Padomju armijā ar īstām šausmām un īstu vīru draudzību, kas ir teicams fons kareivja ideālās mīlestības attēlojumam. Taču autora īstā iecere kļūst skaidra tikai grāmatas pēdējā trešdaļā. Lasītājs pēkšņi saprot, ka viss izlasītais nav tikai aizkustinošs stāsts par pirmo mīlestību, bet gan daudzšķautņains, metaforisks tēlojums, kas liek atcerēties Horhes Luisa Borhesa un Paulu Koelju daiļradi.

Rīgas un citu Latvijas grāmatnīcu plauktos Vadima Verņika romāns parādījās 2017. gada septembrī, uzreiz kļuva par dižpārdokli un ieņēma pirmo vietu vairākos grāmatu reitingos. Romāna prezentācijas un apspriešanas ar autora līdzdalību līdz šim ir notikušas Rīgā – mākslas galerijā “Happy Art Museum”, grāmatnīcā “MnogoKnig”, mākslas galerijā MO, kā arī festivālā “Mitjki-Fest”. Grāmatai veltīti pasākumi ir notikuši arī ārpus Latvijas, Tallinā un Sanktpēterburgā (Rakstnieku grāmatnīcā, vairākās bibliotēkās un televīzijas kanālā “78.ru”).

2018. gadā Vadims Verņiks tika godalgots ar Krievijas Carskoje Selo muzeja-liceja mākslas prēmijas speciālo diplomu “par krievu literatūras attīstību ārpus Krievijas”. Prēmija ir dibināta 1993. gadā. To piešķir par radošo ieguldījumu Krievijas kultūras un mākslas attīstībā, kā arī starptautisko kultūras saišu veicināšanā. No dzejniekiem un rakstniekiem par Carskoje Selo prēmijas laureātiem līdz šim ir kļuvuši Jevgeņijs Jevtušenko, Bella Ahmaduļina, Mihails Žvaņeckis, Dmitrijs Bikovs un virkne citu autoru.

Pasākuma gaitā Latgales Centrālajā bibliotēkā autors iepazīstinās ar grāmatu un atbildēs uz klātesošo jautājumiem. Pasākuma publicitātes vajadzībām tā laikā var tikt veikta filmēšana un fotografēšana.