„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.8 °C
apmācies

Santjago ceļa nokrāsas Lūznavas muižā

Janvārī Lūznavas muižā bija skatāma Latgales mākslinieces Vēsmas Ušpeles gleznu izstāde „Vēsmas hronika. Kalnu safrāns”, kas radīta, iedvesmojoties no pērnā gada rudenī noietā Santjago ceļa.

Santjago jeb Svētā Jēkaba ceļš ir viens no slavenākajiem svētceļojumu maršrutiem Eiropā, tas atrodas pārsvarā Spānijā. Gleznotāja Vēsma Ušpele „Latgales Laikam” atklāja, ka izstāde tapusi galvenokārt tāpēc, lai pēc iespējas ilgāk saglabātu pozitīvās atmiņas par šajā ceļā piedzīvotajām emocijām, kā arī lai iedrošinātu arī citus ļauties dzīves iespējām un sevis izaicinājumiem. Māksliniece ir pārliecināta, ka cilvēks spēj izturēt vairāk, nekā pats domā, vajadzīga tikai drosme un rīkošanās.

Vēsma ceļā devās kopā ar mākslinieci Viju Stupāni un uzskata, ka viņai ļoti paveicies ar ceļabiedri, jo abas ir raitas gājējas. Santjago ceļu ir daudz, un abas ceļabiedres izvēlējušās iziet pašu vecāko – franču – ceļu, kurš sācies Francijas pilsētā Senžanpjedeporā, netālu no Spānijas robežas. Reizē ar abām latvietēm ceļu no rīta uzsāka arī citi, kopā 450 svētceļnieki no dažādām valstīm. Par ceļojuma laiku izvēlēti rudens mēneši -- septembris un oktobris. Kopā nogājušas turpat 800 kilometrus 24 dienās paredzēto 34 vietā, un nu sevi var saukt par konkrētā maršruta rekordistēm.

„Kad pirms iešanas par šo maršrutu interesējos, neticēju, vai vispār ir iespējams tik skaists ceļš. Tas vilināja,” atklāj Vēsma. Ceļa mērošanas laikā varēja izbaudīt dažādu ainavu skaistumu, laika temperatūra svārstījusies no +4 līdz +35 grādiem. „Vispārsteidzošākais, ka nevienā mūsu ceļa dienā nelija lietus. Un, kad nonācām galamērķī, mūs „sagaidīja” divas pilnās varavīksnes, tā šķita kā dāvana, arī sarkanās saulrieta debesis mūsu ceļa pēdējā vakarā,” atceras svētceļniece.  

Visu rakstu lasiet 8. februāra numurā.