„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.4 °C
apmācies

Lauku aptiekas strādā izdzīvošanas režīmā

Augstās prasības farmaceitiem, jaunas kases sistēmas un aizvien krītošais apgrozījums novedis pie tā, ka aptieku darbība laukos kļūst aizvien nerentablāka.  

Viena no divām pērn Latvijā slēgtajām aptiekām atradās Kalupē. Tagad ne tikai Kalupes, bet arī citiem Daugavpils, Vārkavas, Preiļu un Aglonas novada pagastu iedzīvotājiem tuvākā aptieka būs Višķos. Šīs aptiekas vadītāja un īpašniece Tekla Gorenko gan neparedz, ka tādēļ apgrozījums pieaugs, -- lauku iedzīvotāji, visdrīzāk, dosies uz sava novada centru. „Mūsu klienti ir vietējie dzīvotāji. Daudzi zvana, pasūta medikamentus, strādājam gandrīz vai individuāli, ar katru pircēju,” T. Gorenko stāsta, ka tā esot lauku specifika, ko lielie aptieku tīkli un par nozari atbildīgās amatpersonas nesaprot. Par spīti tam, aptiekā ieviesta jaunā kases sistēma, arī pieslēgšanās e-veselībai notikusi līdzīgi kā pilsētas aptiekās, ar savām problēmām, tomēr rezultatīvi. Līdzīgi kā bijušie kaimiņi Kalupē, Višķu aptiekas darbinieki nav īsti apmierināti ar telpām un to īres maksu. Telpas savulaik remontētas pašu spēkiem, nesen pašvaldība renovējusi  visu ēku, bet aptiekai atvēlētā platība ir neliela. Kā no vienu no glābšanas variantiem aptiekas vadītāja min uzņēmējdarbības formas maiņu – no individuālā komersanta uz sabiedrību ar ierobežotu atbildību. Taču tas finansiālo situāciju uzlabotu minimāli, lēš T. Gorenko.

Visu rakstu lasiet 12. februāra numurā.