„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Aglonas novadā plāno slēgt divas skolas

Pagājušā gada vasarā novadā slēdza Aglonas internātvidusskolu, bet vienā no beidzamajām Aglonas novada domes sēdēm deputāti pieņēma lēmumu šovasar slēgt Grāveru un Šķeltovas pamatskolu.

Deputātu lēmuma pamatā ir fakts, ka šajās skolās mācās aizvien mazāk bērnu. „Gandrīz nav, ko mācīt, jo nav bērnu,” saka Aglonas novada pašvaldības priekšsēdētājs Juris Butēvics, „novads izmirst, un vairs pat nevar teikt, ka tas notiek lēnām.” Priekšsēdētāja teikto apstiprina arī statistika – 2018. gadā novadā piedzimuši tikai 14 bērni, savukārt miruši 36 cilvēki.

Tuvākajos gados abās minētajās skolās nevar nokomplektēt pirmo klasi. Šķeltovas pamatskolā pirmajā klasē pašlaik ir tikai viens audzēknis, bet izglītības iestādē kopumā – vien 17 skolēni. Šķeltovas pamatskolas direktore Olga Afanasjeva stāsta, ka situācija vēl vairāk sarežģījās  pagājušajā vasarā, kad pagastu pameta vairākas ģimenes un skola zaudēja desmit „ieplānotos” audzēkņus.

Grāveru pamatskolā pašlaik ir nedaudz vairāk audzēkņu – 25, lai gan 1. septembrī bija 27 skolēni, taču ģimenes apstākļu dēļ divi bērni šo skolu vairs neapmeklē. Bet lauku skolā katrs audzēknis ir zelta vērtē. Sogad Grāveru skolu beigs astoņi devītās klases skolēni, un nākamajā mācību gadā tajā paliktu vien 17 bērni. Turklāt pirmā klase pat netiek plānota, jo pirmsskolas grupā nav neviena bērna, bet pirmajā klasē, tāpat kā Šķeltovā, -- viens skolēns. Skolās vairs nav arī dažu klašu – pašlaik Grāveros nav 2. un 6. klases, savukārt pārējās tiek apvienotas, lai varētu vadīt stundas.

Visu rakstu lasiet 15. februāra numurā.