„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.8 °C
apmācies

BFC „Daugavpils” atgriešanās Virslīgā ar iespējām eksperimentiem

Pavisam drīz sāksies Latvijas futbola Virslīgas jaunā sezona, kurā dalībnieku pulkā atkal būs Daugavpils komanda - BFC „Daugavpils”. Tā nebūs pieskaitāma pie favorītēm, taču daudzas pazīmes liecina, ka vietu Virslīgā tā nosargās jebkurā gadījumā, jo LFF plāno pēc šīs sezonas čempionātu paplašināt.

BFC „Daugavpils” aizvadītajā sezonā triumfēja Latvijas pirmajā līgā un pēc divu gadu pārtraukuma atgriezās Virslīgā. Par komandas sastāvu šobrīd daudz aktīvu jautājumu, taču skaidrs, ka Daugavpils vienībā vairs nespēlēs talantīgais Kotdivuāras futbolists Sedriks Kuadio, kurš vienojies ar RFS. Viņam vēl bija paredzēta sadarbība ar „Daugavpili”, taču kluba vadība viņa aiziešanā šķēršļus nelika, visticamāk, apzinoties, ka šis uzbrucējs tomēr var mērķēt uz daudz augstākiem plauktiem nekā šosezon BFC „Daugavpils”.

Ierasti, ka futbolā notiek lielāki un mazāki pārsteigumi, taču Latvijas futbola hiearhijā tomēr iezīmējušies vairāki visai skaidri līmeņi, kurus „Daugavpils” komandai būs grūti mainīt. Šoziem ļoti nopietni bruņojušās RFS un „Riga” vienības, kuru finansiālie līdzekļi ļāvuši pāris gadu laikā izaugt par galvenajām favorītēm, tāpat joprojām augstu vērtējamas „Ventspils” un „Liepājas” ambīcijas, kamēr vairāki jautājumi ir par Jūrmalas „Spartaka” sezonu, ņemot vērā ilgstoši aizturēto Eirokausu naudu un palikšanu ārpus Eiropas līgas šosezon.

Būs patiešām liels pārsteigums, ja kāda no šīm piecām komandām šosezon Virslīgā izslīdēs ārpus labāko piecinieka. Sporta totalizators „Betsafe” savās futbola prognozēs norāda, ka Virslīgas pirmā un otrā ešalona līmenis tomēr ir visai atšķirīgs klubu uzbūves un finanšu rocības ziņā. Šeit jāatzīmē, ka „Jelgava” no vadošo komandu pulka noslīdējusi uz leju, ko apliecināja arī iepriekšējā sezona un tās rezultāti.

Ko sagaidīt no iepriekšējās sezonas pastarītēm „Valmiera Glass/ViA” un „Metta/Latvijas Universitāte”? „Metta” ar īpašu starpsezonas bruņošanos nav izcēlusies un turpinās paļauties uz savu sistēmu galvenā trenera Andra Riherta vadībā, taču šeit vērts sākt runāt, ka nu jau pagājis pietiekami ilgs laiks kluba attīstībā, lai varētu sākt prasīt rezultātus, kas augstāki par priekšpēdējo vietu līgā. Savukārt „Valmiera” sezonai gatavojas kolorītā trenera Tamaza Pertijas vadībā, un par gruzīnu speciālistu var runāt daudz, taču noliegt viņa prases sagatavot jaunos spēlētājus gan nevar, attiecīgi arī totalizatora prognozes atstāj „Valmierai” nosacīta melnā zirdziņa lomu.

Cik augstu šajā konkurencē spēs izsisties „Daugavpils”? Pilsētas futbola sistēmu iedragāja futbola skolas skandāls, kura izcelšanās tika pavadīta ar lielu šaubu ēnu, politisko partiju strīdiem un beigās noveda arī pie pilsētas mēra nomaiņas. Taču labā ziņa BFC „Daugavpils” vienībai ir tāda, ka šī sezona Virslīgā tiek solīta kā pakāpeniska pāreja uz desmit komandu formātu. Šosezon spēlēs deviņas komandas, bet nākamsezon klāt nāks vēl viena, attiecīgi ļoti iespējams, ka neviena komanda no Virslīgas neizkritīs. Tiesa, LFF vadībā pašā šobrīd briet neuzticības balsojums Kasparam Gorkšam, kas var atstāt tālejošas sekas uz visu LFF uzņemto virzienu, Virslīgas formātu un leģionāru noformēšanas prasībām un ierobežojumiem, un vēl vairākām citām lietām, kas tiešā veidā ietekmēs ne tikai „Daugavpils”, bet arī visu pārējo Virslīgas klubu pozīcijas.