„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Valērijs Hrapāns noliks pašvaldības deputāta mandātu

Daugavpils novada domes deputāts Valērijs Hrapāns („Saskaņa”) nelieto valsts valodu augstākā līmeņa pirmajā pakāpē, kas ir paredzēts likumā. Pie šāda secinājuma nonācis Valsts valodas centrs (VVC), kas nozīmē, ka iestādei ir tiesības prasīt tiesai anulēt viņa deputāta pilnvaras.

„Tiesas nebūs, jo esmu pieņēmis lēmumu no 1. marta pats nolikt mandātu,” informē Valērijs Hrapāns. Viņš atzīst, ka VVC noteiktajā laikā, sešos mēnešos, nav arī īpaši centies uzlabot latviešu valodas zināšanas. „Mani tuvinieki ir izgājuši latviešu valodas kursus, taču neuzskatu, ka tādēļ uzlabojušās viņu zināšanas,” komentēja V. Hrapāns, kas Daugavpils novada domes deputātu sastāvā pēc 2017. gada pašvaldību vēlēšanām iekļuva kā otrais no partijas „Saskaņa” saraksta.

VVC pirmo reizi Daugavpils novada deputāta valodas prasmes pārbaudīja 2018. gada vasarā, reaģējot uz kādu iesniegumu. Ja VVC konstatē, ka deputāta valsts valodas zināšanas neatbilst Ministru kabineta noteiktajam prasmes līmenim, iestādei rakstveidā jāinformē deputāts un jāaicina apgūt valsts valodu. Pēc noteiktā laika, atkārtoti pārbaudot deputāta valodas prasmes, VVC konstatēja, ka deputāts arvien nelieto latviešu valodu normatīvajos aktos noteiktajā līmenī. Saskaņā ar Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumu deputāta pilnvaras var anulēt ar apgabaltiesas spriedumu, ja deputāta valsts valodas zināšanas neatbilst noteiktajam prasmes līmenim.

Savukārt uz Daugavpils novada domes deputāta amatu varētu pretendēt uzņēmējs Jānis Vagalis, kurš 2017. gada pašvaldību vēlēšanās ir nākamais kandidāts partijas „Saskaņa” sarakstā.