„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+0.1 °C
apmācies

Pērkot noslēguma darbu, izglītojamais apzog pats sevi

Pēdējā laikā kārtējo reizi ir uzvirmojusi problēma par kursadarbu, diplomdarbu un citu noslēguma darbu pirkšanu un personām, kuras piedāvā šos darbus uzrakstīt par maksu. Daugavpils Universitātes zinātņu prorektors, profesors Arvīds Barševskis atzīst, ka šī problēma nav jauna, taču tā ir jārisina.

Tā nav 2019. gada problēma, bet gan daudz senāka. Atsevišķi intelektuālā īpašuma pirkšanas un pārdošanas elementi ir bijuši jau pat padomju laikos. Turklāt šī nav tikai Latvijas, bet gan visas pasaules problēma. „Par naudu bieži vien tiek rakstīti ne tikai bakalaura vai maģistra  darbi, bet arī runas politiķiem un daudz kas cits. Tomēr, ieraugot reklāmu portālos ap 300 sludinājumu, kas piedāvā šādu pakalpojumu, saprotu, ka, acīmredzot, ir jāceļ tracis, jo tas tomēr nav īsti normāli,” uzsver A. Barševskis. 

Vieni uzskata, ka par šo tēmu varbūt arī nebūtu vērts satraukties, ja bakalaura darbs tāpat ir jāaizstāv un šajā procesā var konstatēt, vai students šo darbu ir rakstījis pats vai nopircis, vai spēj to aizstāvēt. Zinātnieks uzskata, ka tas tomēr neesot tik vienkārši, jo darbu var aizstāvēt arī uz četrām ballēm un tas izglītojamajam tiks ieskaitīts, kaut arī zināšanu viņam varbūt arī nebūs. Ja students ir pietiekami apķērīgs, izlasa šo darbu un piedomā pie tā aizstāvēšanas, viņš var dabūt arī labāku atzīmi.

Visu rakstu lasiet 26. februāra numurā.