„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 17. aprīlis
Trešdiena
Rūdis, Rūdolfs, Viviāna
+3.9 °C
apmācies

Zaļajā pēcpusdienā Ciblā stāstīs par savvaļas sugu aizsardzību

Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālā administrācija aicina interesentus 6. martā piedalīties “Zaļo pēcpusdienu” pasākumu cikla tikšanās reizē Ciblas bibliotēkā, kura tēma šoreiz – “Savvaļas sugu aizsardzība. Kas jāzina, lai nekļūtu par  kontrabandistu?”.

“Pēdējo gadu desmitu laikā pasaulē strauji attīstījusies tirdzniecība un tūrisms. Preču klāsts no savvaļas sugām ir plašs, sākot ar dzīviem dzīvniekiem un augiem, beidzot ar dažādiem no tiem gatavotiem izstrādājumiem, tai skaitā pārtikas produktiem, ādas izstrādājumiem, medību trofejām, koksnes, tūristu suvenīriem, Austrumu medicīnas produktiem c. Ceļojot pa pasauli, cilvēki ļaujas kārdinājumam nopirkt un pārvest mājās kādu eksotisku suvenīru, pārdot nezināmas izcelsmes īpatni. Nezinot, ka tirdzniecība ar kādas sugas īpatni nav atļauta, pastāv iespēja kļūt par kontrabandistu,” pauž dabas izglītības centra “Rāzna” vadītāja Regīna Indriķe.

Lai informētu par apdraudēto sugu aizsardzību, Zaļajās pēcpusdienās šopavasar plānots akcentēt tieši šos jautājumus. Interesentiem būs iespēja uzzināt, kas ir CITES, jeb Vašingtonas konvencija, kādas savvaļas augu un dzīvnieku  sugas ir apdraudētas un ko jāņem vērā ceļojot un pērkot suvenīrus, apskatīt biežāk konfiscētos īpatņus.

Ciblas bibliotēkā Zaļās pēcpusdienas pasākums sāksies trešdien, 6. martā plkst. 15.00.

Tāpat pasākumā interesenti varēs uzzināt arī par Dabas aizsardzības pārvaldes aktualitātēm, tajā skaitā par Dabas skaitīšanu, Vadlīnijām aizsargājamo biotopu saglabāšanai,  kā arī iespējām iesaistīties dažādos dabas saglabāšanas un biotopu apsaimniekošanas pasākumos.  Ikviens varēs uzdot arī sev interesējošos  jautājumus.

Zaļā pēcpusdiena,  kas veltīta CITES jautājumiem, martā un aprīļa sākumā norisināsies Ciblas, Viļakas, Ludzas un Zilupes novadu bibliotēkās.

Tuvojoties pasākumam, informācija būs atrodama Pārvaldes un novada bibliotēkas mājas lapā.

1973. gada 3. martā Vašingtonā pieņemta konvencija “Par starptautisko tirdzniecību ar apdraudēto savvaļas dzīvnieku un augu sugām” (angļu val.: Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), tamdēļ tā tiek  dēvēta arī par CITES konvenciju.ANO Vides programmas CITES konvencijas mērķis ir apdraudētu dzīvnieku un augu sugu aizsardzība, reglamentējot to starptautisko tirdzniecību. CITES konvencija ir viena no vislielākajām starptautiskajām vides aizsardzības konvencijām, aptverot gandrīz visas ANO valstis.