„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.1 °C
neliels lietus

Nevis tulpes, bet dzimumu līdztiesību!

8. marts kā Starptautiska sieviešu diena kopš 2007. gada ir oficiāli iekļauta Latvijas atzīmējamo dienu sarakstā. Kā jau bijušajā padomju republikā, Latvijā ir iesakņojušās mūsdienās apšaubāmas tradīcijas, kā to atzīmēt. Jāteic, ka arī Rietumu valstīs šo dienu atzīmē, taču nevis lieki glorificējot sievišķību, bet aicinot iesaistīties cīņā par dzimumu līdztiesību.

Pirms diviem gadiem Sabiedrības integrācijas fonds veica pētījumu par diskrimināciju Latvijā. Apkopojot datus, atklājies, ka katrs piektais atzīst – dzimumu diskriminācija Latvijā ir izplatīta. Savukārt to, ka dzimums var būt iemesls neizdevīgākai konkurences pozīcijai darba meklēšanas procesā, visbiežāk atzīst tieši Latgales iedzīvotāji  – 29% (piemēram, Rīgā tikai 15%). Iespējams, tas saistīts ar to, ka sieviešu vidējā mēneša bruto darba samaksa bija par 16,2% zemāka nekā vīriešu (2015. gadā).

Tas, kā dzimumu līdztiesība tiek nodrošināta valsts līmenī, būtu vērtējams arī pēc tā, cik proporcionāla ir sieviešu un vīriešu attiecība dažādas valsts varas struktūrās. Rudenī ievēlēta Saeima ar 30% lielāku sieviešu pārstāvniecību nekā iepriekš (13. Saeimā ievēlētas 31 sievietes, 12. Saeimā – 19). Pašvaldībās gan sieviešu pārstāvniecība ir mazāka. Sieviešu – priekšsēdētāju ziņā gan Latgale pozitīvi izceļas pārējo plānošanas reģionu vidū – sešas no 21 Latgales pašvaldības vada sievietes, citos reģionos (izņemot Pierīgu) sievietes šo amatu ieņēmušas retāk.

Politika un valsts pārvalde ir viena no tām jomam, kurā vīriešu īpatsvars ir izteikti nomācošs. Profesijas, kurās ierasts redzēt vīriešus, ir dažādas, tāpēc par to, vai neproporcionalitātei ir loģisks pamatojums vai tās iemesli sakņojas novecojušos stereotipos, ir diskutabls jautājums.

Pašvaldības policijas vecākās inspektores Dana Rimvide-Mickeviča un Kristīne Zune un „Daugavpils satiksmes” mikroautobusu vadītājas Vija Vlasova un Olga Giļmutdinova dalās savā pieredzē, kāpēc izvēlējušās šādas nesievišķīgas profesijas.

Visu rakstu lasiet 8. marta numurā.