„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.2 °C
apmācies

Valsts iedzīvotājus padara par parādniekiem

1. martā daudzi godīgi nodokļu maksātāji atvēra Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektronisko deklarēšanās sistēmu (EDS), lai atgūtu pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), taču piedzīvoja vilšanos, nožēlu, pat dusmas, jo izrādījās, ka viņi paši ir parādā valstij 5, 20 vai pat vairākus simtus eiro. „Latgales Laiks” mēģināja uzzināt, vai tā  bija EDS sistēmas kļūda vai, varbūt, neizdevusies nodokļu reforma, jo, loģiski spriežot, cilvēks, kurš maksā nodokļus, nevar būt parādā valstij.

Pēc 1. marta sociālajos tīklos nodokļu reformas sekas tiek plaši apspriestas. Daudzi lād valdību un pat aicina braukt prom no valsts. Turpretī daļa komentētāju aicina ignorēt cilvēkus, kuri par visu sūkstās, un uzskata, ka dzīvei Latvijā nav ne vainas.

Internetā cilvēki dalās ar bijušās finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas 2017. gada „spārnoto teicienu”, ka nodokļu reforma ir viena no vērienīgākajām dāvanām Latvijas simtgadē. Iedzīvotāji gan par šādu dāvanu nepriecājas. Vienīgi ir piepildījušās eksministres prognozes, ka nodokļu reformas ieguvumus izjutīs mājsaimniecības un uzņēmēji. 

Pēc VID datiem, šobrīd 9273 cilvēki parādā valstij gandrīz 700 000 eiro, bet parādnieku kopskaits varētu būt ap 60 000 cilvēku.

Finanšu ministrija (FM) skaidro, ka nodokļu aprēķinus ietekmē ne tikai darba alga, bet arī gada laikā gūtie ienākumi. Tāpēc iedzīvotājiem jāseko nodokļu atvieglojumiem, tāpat jābūt nomodā, vai prognozētais neapliekamais minimums atbilst kopējiem gada ieņēmumiem.

VID iesūtītajā skaidrojumā teikts, ka gadījumos, kad ienākumi 2018. gadā bijuši mainīgi un atšķiras no iepriekšējā gada ienākumiem, var gadīties, ka gada laikā ir piemērots lielāks VID prognozētais neapliekamais minimums vai zemāka IIN likme. Tāpēc, gadam noslēdzoties, var nākties trūkstošo IIN iemaksāt valsts budžetā.

Visu rakstu lasiet 8. marta numurā.