„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Latvijas Nacionālās Skaļās lasīšanas sacensības novadā

14. martā plkst. 11.00 Daugavpils novada Kultūras centrā „Vārpa” notiks Nacionālās Skaļās lasīšanas sacensību Daugavpils novada fināls.

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) kopā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP), kā arī bibliotēkas un skolas visā Latvijā aicināja 5. – 6. klašu skolēnus piedalīties Latvijas Nacionālās Skaļās lasīšanas sacensībās.

Pēc skolās un bibliotēkās notikušā konkursa 1. un 2. kārtām, kur piedalījās ap 300 dalībnieku, Nacionālās Skaļās lasīšanas sacensību Daugavpils novada finālā pulcēsies 16 jaunieši no Naujenes, Skrudalienas, Sventes, Medumu, Kalkūnes, Biķernieku, Višķu un Salienas pagastiem.

Ideja par lasīšanas kampaņas rīkošanu ir aizgūta no Nīderlandes, kur konkurss norisinās jau 25 gadus, iesaistot katru gadu ap miljonu skolēnu. Savukārt Latvijā iniciatīva ir iecerēta, lai mazinātu skolēniem raksturīgo neadekvāti zemo lasīšanas prasmju pašnovērtējumu. Kā liecina PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study – Starptautiskais lasītprasmes novērtēšanas pētījums) 2016. gada pētījums, Latvijas skolēni paši sevi ierindo 4. vietā no beigām 50 valstu konkurencē.

Skaļās lasīšanas sacensība ir paredzēta arī pašapziņas celšanai, kā arī zēnu un meiteņu lasīšanas līmeņu izlīdzināšanai.