„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-1.0 °C
daži mākoņi

Dzimtā pilsēta iedvesmo

Latgales Centrālajā bibliotēkā tika atklāta fotogrāfa Mihaila Lavrenova darbu izstāde “Interpretācija”. Ekspozīcijā skatāmas žanra fotogrāfijas, kurās autors atklāj savu pilsētvides kontrastu redzējumu.

Daugavpils domes deputāta pienākumu pildīšana netraucē Mihailam realizēt savas radošās ieceres, vēl jo vairāk tāpēc, ka māksla ir viņa sirdslieta jau kopš bērnības. Viņš savulaik apmeklējis Bērnu mākslas skolu, pabeidzis toreizējās Daugavpils mākslas koledžas Saules skola kokapstrādes nodaļu, kur mācījies pie tādiem sabiedrībai labi pazīstamiem māksliniekiem un daiļamata meistariem kā Leonīds Bauļins un Vladimirs Ivanovs. „Saskatīt skaistumu un brīnišķīgo it visā” – šo mākslinieka principu Mihails ielāgoja jau mācību laikā un cenšas to ievērot arī tagad. Tāpēc viņš nevairās fotografēt šķietami nepievilcīgas vietas pilsētā, piemēram, degradētās teritorijas vai brūkošas ēkas, vēl jo vairāk tāpēc, ka uz to fona lieliski izskatās daba. „Pasaulē viss ir interpretācijas rezultāts,” saka Mihails, „ikviens cilvēks, jo īpaši mākslinieks, pasauli redz citādāk.”

Ekspozīcijā skatītāju vērtējumam tiek piedāvātas dažādos periodos un dažādās pasaules malās  tapušas fotogrāfijas. Taču, iemūžinot dažādas vietas, kur viņš ir bijis, Mihails atzīst, ka vislabāk tomēr fotografē dzimto pilsētu, kura viņu pastāvīgi iedvesmo. Radošo pieeju itin visam Mihails demonstrē arī savu darbu nosaukumos. Tie ne tikai atspoguļo fotogrāfijas saturu, bet arī piešķir papildu jēgu. Piemēram, fotogrāfija, kurā redzams sens kapu piemineklis, Mihails nofotografējis vecticībnieku kapsētā, saucas „200 gadus kopā”. Savukārt kadrs ar vecā auto nodošanu metāllūžņos saucas „Nokalpoja…”

Mihaila Lavrenova fotoizstāde skatāma Latgales Centrālajā bibliotēkā līdz 31. martam.