„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.6 °C
nedaudz mākoņains

Višķu tehnikumu slēgs audzēkņu skaita dēļ

Lai neslēgtu mācību īstenošanas vietu „Višķi”, tajā būtu jāmācās 150--200 audzēkņiem, bet šobrīd to apmeklē 91 audzēknis. Ar šādu argumentu Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāves, viesojoties Daugavpils novada domē februāra beigās, aizstāvējušas lēmumu no nākamā mācību gada neuzņemt audzēkņus pirmajā kursā.

Vizīte notikusi, reaģējot uz ministrijai adresētām Daugavpils novada pašvaldības un vietējo lauksaimnieku un uzņēmēju vēstulēm, kurās aicināts saglabāt šo mācību īstenošanas vietu. Tajās uzsvērts, ka MĪV „Višķi” ir tuvākā profesionālās izglītības iestāde, kur iegūt darbam lauksaimniecībā nepieciešamo specialitāti. MĪV „Višķi” īstenotas divas profesionālās izglītības programmas: „Lauksaimniecība” un „Lauksaimniecības tehnika”.

Gatavojot atbildi, IZM Profesionālās un pieaugušo izglītības departamentā apkopota statistika par audzēkņu skaita izmaiņām kopš 2015. gada, ar ko pamatots lēmums, ka ar 2018./2019. mācību gadu audzēkņu uzņemšana pirmajā kursā vairs netiek finansēta. Pašlaik Višķos mācās 2., 3. un 4. kursa studenti. IZM Profesionālās un pieaugušo izglītības departamenta direktora p. i. Baiba Bašķere norādīja, ka saglabāt MĪV „Višķi” var vien tad, ja tiks izstrādāts skaidrs redzējums ar vismaz 3--5 gadu perspektīvu. Taču visreālākais piedāvājums varētu būt, ka Višķos tiek saglabātas un attīstītas pieaugušo izglītības programmas. Savukārt Malnavas koledžas direktors Viktors Indričāns sapulcē norādīja, ka audzēkņi ir brīdināti par mācību iestādes iespējamo slēgšanu.

Kopš iestādes reformēšanas, pievienojot to Malnavas koledžai, Daugavpils novada dome uzņēmusies Višķu tehnikuma mācību korpusu un dienesta viesnīcas apsaimniekošanu. 2016. gadā no pašvaldības budžeta tika ieguldīti 52 000 eiro (bez apkures), 2017. gadā – 128 000 eiro (bez apkures) un 2018. gadā ar apkuri un citiem komunālajiem pakalpojumiem – 108 000 eiro, lēš pašvaldībā.