„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.2 °C
apmācies

Latgales repa princese Ūga paliek uzticīga hiphopa klasikai

Vietā, kur agrāk Rēzeknē tika ražotas slaukšanas iekārtas, nu top kaut kas pavisam pretējs. Industriālā teritorija kalpo par iedvesmas avotu vietējiem urbānās vides cienītājiem – šeit pulcējas Rēzeknes hiphopa kultūras pārstāvji, apvienība „Ausmeņa Records”. To vidū ir gan dīdžejošanas entuziasti, gan grafiti mākslinieki, bet repa mūzikā savu vārdu trekniem burtiem apņēmusies ierakstīt Ūga (Daiga Barkāne). Šobrīd te top viņas debijas albums.

Daiga ir neliela auguma, gaišmataina meitene, kas uzaugusi latgaliešu ģimenē Bērzgales ciemā. Vienlaikus viņa ir arī repere Ūga no hiphopa apvienības „Ausmeņa Records”. „Tagad, domājot par sava albuma ierakstīšanu, aizvien vairāk apzinos, ka vēlos beidzot dot ko pretī „Ausmeņai”, „pabarot” šo savu studijas ģimeni,” saka jaunā sieviete, „bet pats svarīgākais, kāpēc esmu šeit, ir tas, ka man patīk tā mūzika, kas šeit tiek radīta.”

„Ausmeņa Records” ir hiphopa kultūras pārstāvji, kas nozīmē, ka to vidū ir gan reperi, gan dīdžeji, gan breikotāji, gan grafiti mākslinieki. Daiga tai pievienojās pirms trīs gadiem. Līdz tam to, vismaz repa izpildītāju loku, varēja dēvēt par absolūtu puišu kompāniju. „Puiši sasēdās mašīnā, braukāja pa pilsētu un ierakstīja „frīstailu” – domu plūsmu,” jauniete stāsta, ka šos ierakstus joprojām var atrast Youtube. Pašas kopienas pirmsākumi gan meklējami jau pirms septiņiem gadiem.

Šobrīd Ūgu var uzskatīt par atpazīstamāko „Ausmeņa Records” reperi, tas par spīti tam, ka sākumā puiši jaunpienācējai piedāvāja dziedāt, viņa izrādīja iniciatīvu repot. „Skolas laikā dziedāju koros, ansambļos, līdz izdomāju, ka gribu ierakstīt savu dziesmu. Draudzene iepazīstināja ar reperi Alex Foxz, pie kura studijā ierakstīju pāris dziesmas RnB žanrā. Tās tad arī varēju izpildīt, uzstājoties dažādos pasākumos, kamēr mācījos Malnavas koledžā,” stāsta Ūga. Tomēr reps viņu interesējis vairāk, turklāt nepavisam ne tāds reps, ko šad tad var dzirdēt popmūzikas dziesmās.

Visu rakstu lasiet 15. marta numurā.